Travsport har miljontals utövare och följare över hela världen. Det är också en av de äldsta och mest pengastinna hästsporterna som finns. En framgångsrik travhäst kan kosta flera miljoner och det är vanligt att en häst har flera ägare. I Sverige är travsporten särskilt stor och det går att titta och spela på trav alla dagar utom på julafton. 

Travsporten är en stor del av den svenska kulturen och landet räknas som den tredje största travnationen i världen, efter USA och Frankrike. Det körs flera olika travlopp som varierar i allt från distans och till ålder och kön på hästarna. Sporten uppkom under 1800-talet och genom åren har den sett mer eller mindre likadan ut. Vad som däremot inte har sett likadant ut är sättet vi tar del av travtips och spelatrav. 

Spela på hästar förr: På plats vid banan

Den som har knappa minnen av tiden innan internet har kanske svårt att förstå hur betting och spelatrav gick till förr. Det tidigare sättet att spela på hästar, vilket fortfarande finns kvar på vissa travbanor, var genom totalisatorspel. Det innebar att spelare gick fram till en särskild spelkiosk vid banan och satsade på en eller flera hästar. När spelet var lagt fick spelaren en spelkupong. Spelkiosken var sedan öppen för att spela på hästar fram till dess att loppen startade. 

Varje häst hade sitt odds och spelarna fick höra sig för i stallen för att få travtips. Vinstpotten baserades på hur många det var som bettade på varje lopp. Ju fler som valde att spela på hästar, desto större blev potten. Om det var få som bettade blev vinstpotten mindre. Om det fanns flera vinnare fick de dela på totalvinsten. 

Spela på hästar idag: Smidigare och mer mångsidigt

Numer sker spela på hästar online. Det innebär att det går att betta trots att man inte lyckades få biljetter till storloppen på Solvalla och Åby. I trav går det att lägga bet på både fasta och rörliga odds. Fasta travodds är tillgängliga när de deltagande hästarna redan är bestämda. Inför lopp som Elitloppet kan oddsen vara rörliga en tid innan loppet startar. Det beror på att det tar tid att fastställa startlistan då alla hästar alltid är inbjudna och kan neka sin plats. Tidigare vinnare, såsom Dijon som vann 2019, accepterar nästan alltid en ny rosa inbjudan. Oddset för att hästen vinner igen är då lågt, men det kan ändras när de andra hästarna presenteras. 

För att bestämma varje hästs odds granskar spelbolaget trav guiden för att ta reda på förutsättningarna för varje häst. De tar sedan reda på vad marknadens förväntningar är och räknar ut sannolikheten för att hästen kommer att vinna. Ju lägre oddset är, desto större är sannolikheten att hästen vinner. Ju högre oddset är, desto mindre är sannolikheten att den vinner. Oddsen är däremot inte hugna i sten. Bara för att en häst har låga odds innebär det inte att den är den självklara vinnaren. Det innebär bara att den är spelatrav favoriten under de mest ideala förutsättningarna. Det finns flera exempel där oväntade hästar har slutat som segrare. Det var ingen som spela på hästar som trodde att Ina Scott skulle vinna Prix d’Amérique 1995, och då med den kvinnliga kusken Helen Ann Johansson. Johansson blev loppets första kvinnliga segrare. 

Det går också att spela på hästar på oddset live. Den som spela på hästar live spelar på odds under tiden loppen på 1600 till 2600 meter springs. Det finns flera händelser att betta på. Det kan vara på vilken häst som kommer att springa in på respektive placering. Det går att spela på vilken häst som kommer att bli den första att diskvalificeras, t.ex. genom att galoppera. Detta är inte tillåtet i trav och kan hända även de bästa hästarna. Förhandsfavoriten M. T. Joinville galopperade under ett lopp på Solvalla 2017 till allas stora förvåning. Anledningen var att hästen sprang in i en annan häst och blev skrämd.

Belmont stakes

Foto av AP Photo/Steven Ryan 

Spela på trav: Enstaka odds eller V-system

Det finns flera olika speltyper för att spela på trav. Det går att betta på vinnaren av ett specifikt lopp. Då är det endast ett bet som läggs och vinsten baseras på satsningen. Om 100 kronor satsas på en häst vars odds är 5.00, kommer vinsten att bli 500 kronor. Den som vill spela på trav kan spela på vinnare, på om den valda hästen kommer att springa in på topp tre eller fem, eller på specifika resultattider. Det går också att ställa två specifika hästar mot varandra i ett spel som kallas head-to-head. Det är ett spel på vilken av de två hästarna som kommer först över mållinjen, oavsett om en av dem vinner hela loppet eller inte.  

Det går att spelatrav på så kallade V-spel, vilket är ett vanligt alternativ för att spela på hästar. V står för vinnare och det är ett spelsystem där bettaren spelar på vinnaren i flera olika lopp. Loppen kan variera i antal och vara alltifrån fem till åtta stycken. Bettaren ska försöka pricka in den vinnande hästen i samtliga valda lopp. Om det är ett systemspel med åtta lopp är det åtta rätt som ger storvinsten. De flesta system brukar dela ut vinster från fem rätt och uppåt. För att spela på hästar via V-system betalas en fast summa. Om det är flera som har alla rätt delas vinstsumman lika mellan spelarna. Det går därmed inte att räkna ut hur stor vinsten blir i förväg, eftersom det inte går att veta hur många det är som spelar. 

Informationssökande och spela på hästar tips

Ett travtips för den som vill spela på hästar är att granska varje hästs resultattider från de senaste tio loppen. Det går inte att titta på tiderna från förra gången loppet kördes, eftersom det körs väldigt många lopp däremellan. En hästs form hinner påverkas mycket på bara några veckor och det är därför som det är de senaste resultattiderna som är de mest intressanta av alla travtips. Om resultaten har varit jämna visar det att hästen håller en jämn form, oavsett om den är bra eller dålig. Om resultaten är varierande kan det vara ett tecken på att något inte är som den ska. Detta kan i sin tur bero på olika faktorer. Det kan bero på hästens form och det kan bero på samspelet med kusken. I Prix d’Amérique 2020 kördes hästen Bold Eagle för första gången av kusken Eric Raffin. Hästen vann loppet både 2016 och 2017, båda gångerna med kusken Franck Nivard. I årets upplaga sprang han inte ens in på topp fem. 

Det finns flera speltips att hämta inför spel på hästar och inom trav är det viktigt att titta på flera faktorer. Förutom att granska tidigare resultat i trav guiden kan det vara avgörande att veta om hästen är skodd eller oskodd. Varje stall brukar ha flera kuskar till samma häst och det är inte ovanligt att hästen föredrar att köras av den ena framför den andra. En annan påverkande faktor kan vara om hästen har haft ett tävlingsuppehåll på grund av avelsarbete. 

Det som gör trav till en spännande sport, och att det faktiskt finns så många spela på hästar tips, är att allt inte beror på hästen. Den som tror att vem som helst kan köra en bra travhäst och vinna Elitloppet behöver tänka om. Det är också viktigt att tänka på väder och temperatur. Vissa hästar föredrar att köra i regn och kallare temperaturer, medan andra föredrar varma sommardagar.

Världens största travlopp

Den som är ny inför att spela på hästar kan med fördel börja med att leta efter spela på hästar tips till de allra största travtävlingarna. Det är här som de bästa hästarna kör och det finns alltid travtips och information i trav guiden. Varje land har sina travtävlingar och tack vare internet går det att betta på lopp och trav odds från hela världen. Prix d'Amérique, Elitloppet och Hambletonian är de tre största tävlingarna. 

Prix d’Amérique är ett franskt travlopp som körs på Vincennesbanan i Paris i januari varje år. Det är ett av de längre travloppen med distansen 2700 meter, vilket den som söker efter spela på hästar tips måste tänka på. I folkmun kallas loppet ibland för trav-VM. 2020 vann en svensk kusk för andra gången. Kusken Björn Goop vann med den franska hästen Face Time Bourbon. Två år tidigare vann han loppet för första gången med hästen Readly Express. 

Nästa stora travtävling är Elitloppet på Solvalla. Det är Sveriges största travtävling och distansen är 1609 meter, vilket motsvarar en engelsk mil. Det är alltid hög kvalitet på startlistorna och loppet brukar gå av stapeln den sista söndagen i maj.

I augusti körs det amerikanska storloppet Hambletonian Stakes. Distans är även här 1609 meter och loppet körs på Meadowlands Racetrack i New Jersey. Endast två utlandsfödda hästar har lyckats vinna loppet. Den första var den svenska hästen Scarlet Knight, 2001. 2019 vann den kanadensiska hästen Forbidden Trade

Du som ska spela på hästar behöver tänka på mer än själva hästen. Det är flera faktorer som väger när du ska spelatrav och ju mer du vet om loppens upplägg, kuskarnas erfarenhet och hästarnas egensinnighet – desto bättre chans har du att lägga ett vinnande bet. 

*Credit for the main photo belongs to Seth Wenig / AP Photo*

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content
Della Sport AKA Sportfånarna

Della Sport AKA Sportfånarna

Sportkalender 2021: Din guide till årets största sporthändelser!

Nästa års största sporthändelser!

De fem bästa svenska kvinnliga idrottarna under 2000-talet

Bästa Svenska Idrottarna

Tenniskunskap: Förstå och hitta bra tennis betting tips 

Hitta bra tennis betting tips 

888s guide till vilka sportevent som fortfarande är igång

Vilken sport är igång?