De senaste 15 åren på ATP-touren har gett oss oräkneliga minnesbara ögonblick och har skapat flera rubriker runt om i världen. Sporten har dominerats av de så kallade ”Big Four”, som består av Roger Federer, Rafa Nadal, Novak Djokovic och Andy Murray. Det har funnits många utmanare som har försökt bryta kvartettens dominans men de har inte lyckats avsätta detta fantastiska fyrtal.

Men efter att ha varit på toppen av sin karriär i flera år, undrar nu tennisfans om vi till slut börjar se ett vaktbyte. Skador, ojämnheter och åldrande har långsamt tagit ut sin rätt på dessa ikoniska idrottsmän och 2019 kan bli året då tennisen börjar föra in en ny generation av framtida stjärnor.

"Big Four"

Minst två av dessa fyra spelare har prenumererat på topp-två platserna i rankingen sedan juli 2005 och mellan dem har de samlat på sig otroliga 295 titlar. De har vunnit 50 av de senaste 55 Grand Slam titlarna för män och de har alla fyra varit nummer ett någon gång under denna period.

Roger Federer

Den schweiziska mästaren var den första ur ”Big Four” att slå igenom och 37-åringen har dedikerade fans som har älskat att se honom dominera sporten under det senaste årtiondet. Han kan visa upp en statistik på 1180 vunna och 260 förlorade matcher och 199, han har nått störst framgångar av de fyra och är fortfarande bra även om han blir äldre. Han har gett flera ledtrådar om att han möjligtvis ska gå i pension men han nådde ändå semi på O2 i november 2018 och ser ut att kunna fortsätta spela på den högsta nivån minst en säsong till. Federer har nått otroliga framgångar i Australian Open under de senaste åren. Han anses vara tredjehandsfavorit till oddsen 7.00 för säsongens första Grand Slam och kommer att komma tillbaka till Melbourne för att försvara sin titel.

Rafa Nadal 

”Kungen av grus” har möjligtvis inte varit lika jämn under sin karriär och detta kan bero på flera skador, men om den härliga mannen från Mallorca lyckas hålla sig i form är han underbar att titta på. Han frodas i vissa turneringar och den elvafaldiga vinnaren av French Open når framgångar i Paris, Rom, Cincinnati och Monte Carlo. Han är en av de yngsta Grand Slam-vinnarna i sportens historia. Spelaren slog igenom när han var 19 år gammal och säkrade sin första titel i French Open 2005,

Novak Djokovic

Serben har tagit 14 Grand Slam-titlar och han beundras för sin jämnhet. Han presterar på alla underlag och hans precision och skoningslöshet har hjälpt honom till att bli en av sportens mest dekorerade utövare. Han slog sig in i topp 100 för första gången 2005 och var den första spelaren som spräckte Federer och Nadals duopol. Han avslutade året som den högst rankade spelaren vid fem olika tillfällen och trots ett par motgångar med skador 2018 lyckades han ändå avsluta året starkt. Han har oddsen 2.30 till att vinna Australian Open 2019 och har vunnit i Melbourne vid fem tillfällen sedan 2013.

Andy Murray 

Det finns ett antal fans som motsätter sig till att inkludera Andy Murray i ”Big Four” men skotten har nått otroliga framgångar det senaste årtiondeet och har spenderat gott om tid högst upp i rankingen. Han har kanske inte vunnit French eller Australian Open men man ska inte bortse från hans framgångar i Wimbledon, US Open och de olympiska spelen. Han är den enda av de fyra som inte har vunnit en äkta Grand Slam men han har vunnit 45 titlar och är fortfarande den enda tennsispelaren under sportens historia som har vunnit två olympiska singeltitlar.

Hur går det för dem 2019?

Vid en ålder av 31 år gammal har Andy Murray fortfarande gott om tid på sig att hitta tillbaka till formen som tog honom till toppen av ATP-rankingen men han måste komma över ett långt skadeavbrott och det kommer inte att bli lätt. Han spelade bara 12 matcher under 2018 och det kommer inte bli lätt att komma upp i fart till Australian Open. Han har oddsen 15.00 till att vinna Wimbledon och kan istället behöva ställa in siktet på en framgångsrik gräskampanj. Murrays skadehistorik kan innebära att vi bara får se honom spela sporadiskt under året och han kan komma att förlora mot yngre, mer vältränade, spelare som kan ha ett övertag över skotten.

2019 kan komma att bli Roger Federers svansång och han kommer att vara 38 år gammal vid US Open. Han lyckades fortfarande vinna 46 gånger under säsongen 2018 och den schweiziska stjärnan kommer antagligen att gå i pension innan det är för sent. Det kan bli så att han väldigt snart lämnar över stafettpinnen till nästa generation.

Rafa Nadal har inte spelat sedan US Open och han missade ATP-slutspelet på grund av skada. Han hade dock fortfarande en fantastisk säsong och besegrades bara vid fyra tillfällen. Han måste ta hand om sin kropp under de kommande tolv månaderna och det finns ingen garanti för att han kommer att vara med i början av säsongen.

Det har gått en lång tid sedan Novak Djokovic förlorade tio gånger under ett kalenderår men 2018 var ett svårt år för serben och det kan bli så att vi får se hans närvaro blekna bort under de kommande tolv månaderna. Han är fortfarande tillräckligt bra för att vinna mindre turneringar men hans förmåga att lyckas i en Grand Slam kan ligga i det förflutna.

 

Vilka är nästa generation?

Alexander Zverev 

Zverev är den högst rankade spelaren utanför ”Big Four” och han var segerrik vid ATP-slutspelet i november. Han vann 47 gånger under 2018 och även om det fortfarande finns frågor angående hans jämnhet, visade han upp sin förmåga att hantera situationen när han besegrade både Roger Federer och Novak Djokovic vid O2. Tysken är bara 20 år gammal och verkar ha en ljus framtid framför sig och kan vara nästa spelare att nå högst upp i rankingen.

Dominic Thiem 

Det känns kanske som att österrikaren har varit med i all evighet men till 25 års ålder är hans bästa år säkerligen framför honom.  Hans bristfällig spel på gräs kan vara en nackdel för honom i det långa loppet men han kommer helt klart att göra det svårt för alla spelare han möter och han kommer säkert att ligga runt topp fem under många år framöver.

Stefanos Tsitsipas

Efter att ha förlorat tio av hans 14 matcher på touren förra säsongen har 2018 varit genombrottsåret för greken och han bör ha mycket mer att visa. Han slog Novak Djokovic vid Canadian Masters och besegrade även de tidigare nämnda Alexander Zverev och Dominic Thiem. Han är yngst i trion och bör kunna göra sig ett namn för sig själv under 2019.

Vaktbytet kommer knappast att ske över en natt men 2019 ser ut att bli ett betydelsefullt år för sporten. Tennisfansen har blivit vana vid att kvartetten vinner allt men deras inflytande kan komma att rinna ut och yngre spelare börjar ta deras plats. Att stanna kvar på toppen av sin förmåga är långt ifrån lätt och Roger Federer, Novak Djokovic, Rafa Nadal och Andy Murray bör alla berömmas för att ha varit så pass jämna under sina respektive karriärer. Men de kan dock inte vara kvar för alltid och nästa generations spelare börjar långsamt närma sig kvartetten och det är en väldigt spännande tid för alla tennisfans.

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.