Det känns som om det var i går som Nya Zeeland tog sin andra raka VM-titel när laget besegrade Australien i finalen med 34-17 på Twickenham. Den 20 september 2019 kommer världens bästa rugbynationer att mötas i rugby-VM som nästa år äger rum i Japan och som dessutom ser ut att kunna bli en spännande turnering.

Vilka nationer som deltar i VM är redan klart, så när som på en, och dessutom har nästan alla pooler lottats. Vilken nation som tar den sista platsen avgörs i ett playoff. Under november kommer Hong Kong, Kanada, Kenya och Tyskland mötas i en turneringen där alla möter alla för att avgöra vilken nation som tar den sista VM-platsen.

Eftersom de olika poolerna redan är lottade, även för det lag som vinner ovanstående playoff, kan vi redan nu titta på vilka lag som är favoriter till att vinna respektive pool samt vilka lag som har vad som krävs för att gå hela vägen.

 

Pool A: Chans för magi

Det är knappast någon större överraskning att Irland är storfavoriter att vinna pool A med ett odds på 1.25. I pool A finns även värdnationen Japan samt Skottland.

Japan gjorde en mycket stark insats i rugby-VM 2015 när man mycket överraskande besegrade södra halvklotets giganter, Sydafrika, med 34-32. Dock förlorade man med 45-10 mot Skottland, vilket gjorde att Japan slutade på en tredjeplats, trots segrar mot både Samoa och USA. I rugby-VM 2019 har Japan en otrolig chans att fortsätta på den inslagna vägen och även gå till slutspel.

Laget måste göra en bra insats mot Irland, vilket de med publikens stöd definitivt lär göra. Samtidigt krävs vinster mot både Samoa och Ryssland. Slutligen måste de ta sig an Skottland som mycket väl kan bli den bästa matchen i poolen.

 

Pool B: En kamp mellan södra halvklotets giganter

I pool B kommer 2015 års finalister göra upp om förstaplatsen. Med Italien, Namibia samt playoff-vinnaren som övriga lag i gruppen kommer kampen om förstaplatsen troligen stå mellan Nya Zeeland och Sydafrika. Som det ser ut i dagsläget är regerande mästarna, Nya Zeeland, tippade som etta i pool B med ett odds på 1.10 följt av Sydafrika med ett odds på 5.0. 

Även om Italien slutade trea i pool D i rugby-VM förra gången, kom de enda vinsterna mot Rumänien och Kanada, men man lyckades ge Irland en match mot vilka man bara förlorade med 16-9. Dock lär de knappast vara något större problem för varken Sydafrika eller Nya Zeeland.

 

Pool C: Ännu en grym pool för England

2015 missade England slutspel efter en knapp förlust mot Wales och en storförlust mot Australien. Pool A var något av "dödens grupp", och England överlevde inte. VM 2019 ser ut att bli lite på samma sätt. 

Det är inte riktigt lika tufft för England den här gången då starka lag som Wales och Australien fanns med i gruppen, men ett av topplagen kommer inte att gå vidare från pool C. Slutspelsplatserna kommer att stå mellan England, Frankrike och Argentina. Utöver det finns även USA och Tonga i gruppen. 

Eddie Jones, som tidigare tränade Japan, har gett England något av en nytändning sedan besvikelsen 2015, vilket gör att de nu är favoriter att vinna pool C med ett odds på 1.57 medan oddsen för Frankrike och Argentina ligger på 3.50 respektive 5.00.

 

Pool D: Wales och Australien möts igen

Georgien, Fiji och Uruguay har fått den otacksamma uppgiften att försöka slå ut Wales och Australien i pool D. Som det ser ut nu är Australien favoriter till gruppsegern i pool D med ett odds på 1.50, men Wales är definitivt en utmanare med ett odds på 2.60.

Såväl Wales som Australien har visat fin form och bägge lagen ligger topp fem på Men's World Rugby Ranking. I början av september 2018 låg Wales på en tredjeplats medan Australien återfanns på en femteplats. Men, när lagen möttes under Autumn Internationals 2017 vann Australien med 29-21 på Millennium Stadium. Australiensarna vann även när lagen möttes ett år tidigare i Wales och då med 32-8.

 

Vidare till slutspel

På grund av formatet i 2019 års rugby-VM ska man nog inte förvänta sig några större överraskningar i gruppspelet. Även om Japan slog Sydafrika år 2015 lyckades det japanska laget ändå inte gå till slutspel. Den enda stora rugbynationen som missade slutspelet var England.

Dock tror många att Japan tack vare hemmapubliken och sportens ökade popularitet kommer att kunna knipa en andraplats i pool A i VM 2019. Efter att ha dominerat stort under Six Nations och även vunnit en så kallad Grand slam är Irland storfavoriter till att vinna gruppen. Men, trots att man slog Japan stort för tre år sedan, är Skottland allmänt sett som det lag som hemmanationen skulle kunna slå ut. 

I pool B och pool D känns det ganska självklart att Nya Zeeland, Sydafrika, Australien och Wales kommer att gå vidare tämligen smärtfritt. I pool C kan det dock bli ett par överraskningar. I dagsläget är England favoriter med sitt unga och talangfulla lag, som väntas vara ännu bättre när det är dags för VM, men både Frankrike och Argentina kan mycket väl ställa till problem för det engelska laget.

Frankrike lyckades slå England i 2018 års Six Nations när fransmännen vann hemma på Stade de France med 22-16. Dessutom pressade Argentina engelsmännen i det första av två möten i Argentina där England vann knappt med 38-34. England kommer att få det tufft, men lever man upp till oddsen ska man vinna gruppen, medan Frankrike och Argentina får slåss om andraplatsen.

 

Vilket lag är favoriter att vinna rugby-VM 2019?

Det borde inte vara någon större överraskning att Nya Zeeland är favoriter att vinna rugby-VM 2019. Med ett odds på 2.10 är de kanske inte så stora favoriter som man kanske skulle tro med tanke på att laget dominerat de två senaste VM-turneringarna. Dessutom har man för närvarande vunnit åtta raka matcher, vilket inkluderar vinster mot Skottland och Wales, tre vinster mot Frankrike samt två förkrossande segrar mot Australien.

Ett lag som skulle kunna ta över tronen från "All Blacks" är Irland. Oddsen för Irland som vinnare av rugby-VM ligger på 6.0 medan oddsen för en finalplats ligger på 2.85. Dock kommer Irland inte möta Nya Zeeland förrän i en final om övriga pooler slutar som förväntat. Om Irland vinner pool A samtidigt som Nya Zeeland vinner pool B kommer detta sannolikt resultera i att Irland får möta Sydafrika i kvartsfinal och därefter troligen Australien i semifinal. Vägen till final lär aldrig bli lätt, men Irland har ett så pass bra lag att man kan vinna över vilket annat lag som helst.

Om Irland skulle möta Nya Zeeland i final kommer resultaten i lagens senaste möten ge irländarna en boost. Lagen möttes senast i november 2016 under en landslagsturné. Irland vann första matchen i Chicago med 40-29 medan "All Blacks" vann med 21-9 två veckor senare i Dublin.

De främsta utmanarna att ta sig till final är i dagsläget England med ett odds på 3.5 för en finalplats, Australien med ett odds på 8.5 för att ta hem hela rugby-VM 2019 samt Sydafrika som har ett odds på 4.5 för en finalplats. 

Rugby-VM är aldrig en besvikelse och fans runt om i världen som inte håller på "All Blacks" väntar på att få se om någon kan få rugbyvärldens dominanter på fall. 

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content

Allt om Charles Leclerc

Petter Northug

Legenden Marit Björgen

Suveräne Charlotte Kalla

Allt om Anna Haag