Sveriges Bästa Idrottare:

5. Anja Pärson

4. Ingemar Stenmark

3. Annika Sörenstam

2. Björn Borg

1. Zlatan Ibrahimovic

 

För att spela på sport kika in på 888sports betting

5. Anja Pärson

Anja

Med sina 13 VM-medaljer är Anja Pärson den störste av alla i modern alpin VM-historia.  

Uppvuxen i Tärnaby där hon representerade Tärna IK Fjällvinden i unga år. En klubb som även fostrat en av hennes stora förebilder, Ingemar Stenmark. Anja slog igenom på den stora scenen när hon tog sin första världscupseger som 17-åring, med det blev hon den yngsta någonsin att vinna en världscuptävling. 


I början av sin professionella karriär var hon mest känd som en specialist i de alpina grenarna, slalom och storslalom. Men Anja utvecklade sig i alla alpina discipliner och lyckades vinna den totala världscupen både år 2004 och 2005. 


Hennes mångsidighet ledde henne till att bli världsmästare i alla  fem alpina discipliner. Hon lyckades till och med tangera idolen Ingemar Stenmarks rekord med tävlingssegrar i elva raka världscuper innan hon lade pjäxorna på hyllan.    
 

 

4. Ingemar Stenmark

Ingo

Stenmark brukar räknas som en av dem bästa alpina skidåkare genom tiderna. Under sin karriär så vann han helt osannolika 86 Världscupssegrar och två OS-guld (hade blivit fler om inte förbundet hade konstiga regler gällande sponsring).

När Stenmark tävlade på 70- och 80-talet brukade man säga att ”Sverige stod stilla” eftersom man överallt kollade på Stenmarks lopp. 


Stenmark tilldelades Svenska Dagbladets guldmedalj två gånger och är en tre att vinna medaljen tre gånger (tillsamammans med Anja Pärson och Björn Borg). 

3. Annika Sörenstam

Annika Sörenstam

Annika Sörenstam betraktas som en av tidernas bästa golfare. Men i yngre ålder så var det inte självklart att hon skulle bli en golfspelare. Hon var en större talang i slalom än golf. Men ödet ville annorlunda. 


Med Annikas stora entusiasm för träning och passion för golf så etablerade hon sig snabbt på proffstouren. Efter bara sitt tredje år som professionell lyckades hon vinna sin första major, US Women’s Open. Totalt blev det tio vunna majors.

Utöver det var det nästan oändligt många andra tävlingar hon vann. Här hemma i Sverige belönades hon med Jerringpriset både 1995 och 2003.

Hon har även vunnit åtta ”Player of the Year” priser och innehar ett flertal olika rekord, exempelvis lägsta scoren under en golfrunda och den lägsta genomsnittsscoren under en säsong.


När Sörenstam slutade spela var hon inte bara Sveriges bästa golfare någonsin, utan välkänd i stora delar av världen som en av de bästa som damgolfen någonsin fått skåda.  
 

Kika in live oddset för att se våra livespel

2. Björn Borg

BB

Den största svenska tennisspelaren genom tiderna slog igenom som en yngling i mitten av 1970-talet. Björn Borg blev snabbt en idol för många och han lyckades med att vinna Wimbledon titeln fem raka år. Sammanlagt vann han helt osannolika elva Grand Slam titlar i Wimbledon och Franska Öppna.

Björn Borgs popularitet var något nytt inom tennisen och hjälpte sporten att bli större och generera större intäkter.


Under sin karriär hade han många stora rivaliteter med andra spelare. Han lyckades slå Jimmy Connors i två raka Wimbledon finaler.

Men det är dusterna med John McEnroe som är de mest minnesvärda och ihågkomna. De var varandras raka motsatser, Björn var väldigt lågmäld och kylig som få. På andra sidan hade vi McEnroe som var den arge och frispråkige. Detta gjorde att deras matcher blev till något mer än bara fantastisk tennis och publiken levde sig med i deras matcher.


1983 chockade Björn Borg världen när han som 26-åring valde att avsluta karriären efter bara 10 år som proffs. Han valde att sluta på topp. Hade han fortsatt längre än så hade han kanske hamnat högst på den här listan.
 

1. Zlatan Ibrahimovic

Z

Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna är också enligt vår mening Sveriges bästa idrottare genom tiderna.

Han har spelat för de största klubbarna i världen i snart två decennier och av att döma så kommer det bli några år till.

Han har bevisat sig i 4/5 av världens bästa ligor och har vunnit ligan 13 gånger med sex olika klubbar. Han har vunnit skytteligan fem gånger och fått guldbollen hela 12 gånger varav tio gånger i rad.

Det fanns med andra ord ingen möjlighet att välja någon annan än Ibra.


Han har gjort 116 landskamper för Sverige och med sina 62 mål är den främste målskytten genom tiderna. Det som undgått Zlatan, titelmässigt är ju Champions League, men än är det inte försent!

 

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 29:e November 2020

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content

Allt om Charles Leclerc

Petter Northug

Legenden Marit Björgen

Suveräne Charlotte Kalla

Allt om Anna Haag