Tennisen blev en sport för den stora massan under 70-talet. Då fanns det spelare som Jimmy Connors, Björn Borg, John McEnroe med flera som prydde tennisbanorna och publiken bjöds på härliga matcher och rivaliteter. I dagens moderna tennis har vi kanske fått se tidernas tre kanske mest kompletta spelare. Det finns nog ingen annan sport som skulle kunna ha en tidernas bästa rankning med så många aktiva spelare. Men i tennisen har dessa tre herrar stått för ett sånt stort avtryck att det inte går att förbise dem.

I den här listan har vi avgränsat oss till spelare från 1968 och framåt. Det var då Open eran började och tennisen blev mer profesionell. Några andra stora tennisspelare som inte lyckades ta sig in på topplistan men förtjänar att nämnas är Andre Agassi, Rod Laver och Boris Becker. Vi ska inte heller glömma våra svenska stjärnor som Stefan Edberg och Mats Wilander. Låt oss nu ta oss till listan, kanske finns det en svensk med på den. Scrolla ner för att se listan.

Bästa tennisspelarna genom tiderna:

  1. Roger Federer
  2. Rafael Nadal
  3. Novak Djokovic
  4. Pete Sampras
  5. Björn Borg

5. Björn Borg

5

Den största svenska tennisspelaren genom tiderna slog igenom som en yngling i mitten av 1970-talet. Björn Borg blev snabbt en idol för många och han lyckades med att vinna Wimbledon titeln fem raka år. Sammanlagt vann han elva Grand Slam titlar i Wimbledon och Franska Öppna.

Under sin karriär hade han många stora rivaliteter med andra spelare. Han lyckades slå Jimmy Connors i två raka Wimbledon finaler. Men det är dusterna med John McEnroe som är de mest minnesvärda och ihågkomna. De var varandras raka motsatser, Björn var väldigt lågmäld och kylig som få. På andra sidan hade vi McEnroe som var den arge och frispråkige. Detta gjorde att deras matcher blev till något mer än bara fantastisk tennis och publiken levde sig med i deras matcher.

1983 chockade Björn Borg världen när han som 26-åring valde att avsluta karriären efter bara 10 år som proffs. Han valde att sluta på topp. Hade han fortsatt längre än så hade han tveklöst hamnat högre på den här listan.

4. Pete Sampras

4

Denna amerikan var den meste vinnaren i Grand Slam sammanhang när han la sin racket på hyllan 2002. Han lyckades vinna hela 14 Grand Slam titlar under sin karriär. Pete hade en massiv serve och vann många av sina poäng på att motståndaren inte lyckades returnera. Sampras var även känd för sitt serve och volley spel och föredrog att spela på snabbare underlag.

Det som gör att Sampras inte rankas som den största är hans oförmåga att bemästra lite trögare underlag. Han lyckades aldrig vinna på gruset i Roland Garros till exempel. En annan aspekt är att han hade en bra tajming med sin karriär. Han slog igenom när många bra spelare avslutade sina karriärer och han slutade innan Federer började slå igenom på allvar.

Hur som helst kan man inte snacka bort alla Sampras titlar och vinster under karriären och vi minns alla hans härliga matcher mot landsmannen Agassi med glädje.

3. Novak Djokovic

3

Novak var länge distanserad av Roger Federer och Rafael Nadal. Men för varje år som gått har han närmat sig de två. Tittar man på de fem senaste åren måste man säga att Djokovic har varit den bästa och jämnaste tennisspelaren i världen. Tidigare var det bara snack om att Nadal och Federer var på en egen nivå. Djokovic är på den nivån nu.

Känd för sitt oerhörda slit på banan med sin enorma fysik. Motståndarna kan aldrig slappna av när man möter Djokovic, som alltid kämpar in i det sista på varje boll. Det finns ingen position på banan där Djokovic inte kan slå en vinnare ifrån. Novak har ett perfekt baslinje-spel och han lyckas alltid skicka iväg sina grundslag djupt på motståndarens sida.

Den nuvarande världsettan har figurerat flitigt i tidningarna även i år fast det varit lite mindre tennis på grund av pandemin. Han började året med att vinna Australiska Öppna för sin 17:e Grand Slam titel. Han hamnade dock i blåsväder i US Open när han olyckligt träffade en linjedomare i strupen efter att han slagit undan bollen i frustration. Detta ledde till diskvalificering från turneringen och mycket negativ press. Är det nåt vi vet om Djokovic är det att han alltid kämpar sig tillbaka, och bli inte överraskade om han vinner ATP final-slutspelet senare denna månad. Här hittar ni bet för den turneringen.

2. Rafael Nadal

2

På en andra plats på denna lista hittar vi Rafael Nadal, "Kungen på grus". Genom åren har vi bjudits på enorma dueller mellan honom och Roger Federer. Nadal har varit överlägsen på grus men har haft det lite tuffare på andra underlag. I år gick Nadal upp på samma antal vunna Grand Slams som Federer och de två har vunnit mest genom alla tider.

Rafa är en spelare som aldrig ger upp i bollduellerna och han är nog den bäste defensive spelaren någonsin. Motståndarna får aldrig något gratis utan får kämpa för varje poäng. Just detta har lett till några av de mest sevärda duellerna någonsin när Djokovic och Nadal har mötts. Nadal har en utomordentlig förmåga att lyckas returnera bollar som känns förlorade. Han kanske är den bäste skruvspelaren i världen och på nåt makalöst lyckas han skruva in bollen från omöjliga positioner.

Förhoppningsvis slipper Nadal några större skador i framtiden och vi hoppas att vi får njuta av hans enorma vilja och teknik på tennisbanan. För fler spel på tennis spana in våra tennis odds

1. Roger Federer

1

Vad mer kan sägas om denna fulländade spelare som ännu inte sagts. Det ser så lätt och graciöst ut när Federer rör sig på tennisbanan. Han har varit i tennistoppen i nästan 20 år!  Roger har hunnit bli 39 år gammal och har haft knäproblem senaste året. Men han har lovat att vara tillbaka 2021. Den mannen har fortfarande kvar motivationen och glädjen för tennis efter så många titlar och så mycket resande.

Federer är den mest mångsidige spelaren av de alla. Han har en enorm teknik med både forehand och backhand. Han kan spela serve och volley. Han kännetecknas av sin backhand smash, sky-hook och så mycket mer. Han är även briljant på alla sorters underlag som ingen annan. Han har vunnit alla Grand Slams, men bara en Franska Öppna turnering. Han har tyvärr haft oturen att ställas mot den bäste grusspelaren genom tiderna och har förlorat 4 Franska Öppna finaler mot Rafael Nadal.

Totalt har Roger Federer vunnit 20 grand slams under karriären samt massa andra turneringar. Det är alltid en fröjd att se honom spela och vi hoppas han är tillbaka under 2021 och spelar sin vanliga magnifika tennis. Roger Federer kommer rankas som den bäste genom tiderna under lång tid och han är alltid en gentleman på plan och utanför.

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 4:e November 2020