Sverige har en lång och stolt historia när det kommer till vintersporter. I och med att Sverige ligger ganska norr ut och är snöklätt stora delar av året är det ganska naturligt att Sverige är ledande inom många vintersporter. Nuförtiden har konkurrensen dock ökat i takt med att många länder nu kan utöva vintersporter trots varmare klimat. Det finns konstgjord snö tillgänglig, ishockeyhallar i varmare länder och så vidare. Sverige är dock fortfarande konkurrenskraftigt.

I den här artikeln kommer 888sport ranka Sveriges bästa vinteridrottare genom tiderna. Vi har valt att inte ha med hockeyspelare och riktar in oss på sporter där det är mer individuellt tävlande. Då blir det självklart idrotter som skidor, alpint och skidskytte som tar täten. I Sverige har vi haft många stora stjärnor genom tiderna och det är inte lätt att göra en sån här lista. Tyvärr kommer vissa legendarer inte komma med.

Ni som är hockeyälskare kan spana in våra nhl betting tips.

Bästa Svenska Vinteridrottare

  1. Ingemar Stenmark
  2. Anja Pärson
  3. Gunde Svan
  4. Charlotte Kalla
  5. Magdalena Forsberg

 

5. Magdalena Forsberg

Magdalena Forsberg har betytt så mycket för sin sport. Skidskytte har nu blivit en stor sport i Sverige. Tidigare var dem som tävlade i skidskytte ofta idrottare som hade sadlat om från längdskidåkning till skidskytte. Magdalena startade också sin karriär som längdskidåkare, men efter några misslyckade säsonger i längdspåret gick hon över till skidskytte.

När det gäller att popularisera en sport i ett helt land så är kanske “Magda” den störste av de alla. I en tid när det inte fanns alltför mycket intresse kring skidskytte i Sverige fick Magdalena Forsberg ett helt land att stanna upp med sina prestationer. Efter att Magdalena gjort skidskytte mera känt så är det inte längre en sport som är ett andraval för idrottarna.


Hon var totalt dominant en längre period kring millennieskiftet. Hon lyckades vinna världscupen sex raka säsonger mellan 1997 och 2002. För detta belönades hon med Jerringpriset  hela fyra gånger. Ingen annan har lyckats vinna det priset fler än två gånger. 
Magdalena lyckades med bedriften att ta sju VM-guld. Tyvärr lyckades hon aldrig vinna en OS-tävling. Men det bleknar i jämförelse med allt hon vann och betydelsen hon hade för sin sport. 


4. Charlotte Kalla

Charlotte Kalla startade sin karriär som sjuåring i Tärendö när hon följde med sin farfar på en skidträning med klubben IFK Tärendö. Resten är som man brukar säga historia.

Kalla slog igenom som 20-åring när hon 2008 vann Tour De Ski som första svenska längdskidåkare. Hon är en av Sveriges största skidåkare genom tiderna detta trots att hon fortfarande är en aktiv idrottare. Hon har i en intervju sagt att hon inte är färdig än och satsar på att kunna delta i årets världsmästerskap i skidor.

Charlotte har tagit tre VM-guld i sin karriär samt sammanlagt 13 VM-medaljer. Detta under en tid när hon har haft två av de bästa skidåkarna någonsin som motståndare, i form av norskorna Marit Bjørgen och Therese Johaug. Kalla har vunnit både individuella medaljer och i stafett med det svenska landslaget.

Kalla är en idrottare som aldrig ger sig och kämpar alltid in i det sista. Detta har vi fått se på många slutsträckor i stafett när hon kämpat sig ikapp och sedan tagit klassiska segrar för Sverige.

Hon har också fina meriter i OS-sammanhang. Hon har vunnit tre guld och sex silver. När Charlotte Kalla väl lägger pjäxorna på hyllan kommer hon ses som den bästa svenska kvinnliga längdskidåkaren någonsin.

3. Gunde Svan

Gunde är en av Sveriges mest omtyckta och kända idrottsprofiler. På skidspåret var han otroligt framgångsrik och utmärkte sig med sin förmåga att aldrig ge upp. Efter idrottskarriären har han fortsatt vara i rampljuset med att leda tv-program som Fångarna på fortet och Bingolotto. 

Gunde är en av tidernas främsta längdskidåkare i världen. Detta trots att han hade en ganska kort skidkarriär. Hade han fortsatt längre så hade han kunnat vinna så mycket mer. Han lyckades ändå vinna massa titlar och mästerskap i sin karriär. Det blev fyra guld i de olympiska spelen och sju VM-guld. I världscupen tog han 30 tävlingsvinster och detta ledde till fem totala världscupsegrar.

Gunde var känd för sin oerhörda uppmärksamhet kring även den minsta detaljen. Han var även en skidåkare som aldrig gav upp. Detta manifesterades som mest vid ett lopp i Holmenkollen där Svan vid ett fall tidigt i loppet fick en spricka i armen. Han valde att åka vidare för att slutföra loppet och använde sin nummerlapp som en mitella.

Efter skidkarriären sadlade han om till rallycross-förare. Han blev framgångsrik även där och vann ett EM-brons. Men det är för hans insatser på skidspåren som vi kommer minnas honom allra främst. 

2. Anja Pärson

Med sina 13 VM-medaljer är Anja Pärson den störste av alla i modern alpin VM-historia.  

Uppvuxen i Tärnaby där hon representerade Tärna IK Fjällvinden i unga år. En klubb som även fostrat en av hennes stora förebilder, Ingemar Stenmark. Anja slog igenom på den stora scenen när hon tog sin första världscupseger som 17-åring, med det blev hon den yngsta någonsin att vinna en världscuptävling. 


I början av sin professionella karriär var hon mest känd som en specialist i de alpina grenarna, slalom och storslalom. Men Anja utvecklade sig i alla alpina discipliner och lyckades vinna den totala världscupen både år 2004 och 2005. 


Hennes mångsidighet ledde henne till att bli världsmästare i alla  fem alpina discipliner. Hon lyckades till och med tangera idolen Ingemar Stenmarks rekord med tävlingssegrar i elva raka världscuper innan hon lade pjäxorna på hyllan.   

På 888sport erbjuder vi spel på massvis med sporter. Kolla in oddset på din favoritsport.


1. Ingemar Stenmark

Stenmark brukar räknas som en av dem bästa alpina skidåkare genom tiderna. Under sin karriär så vann han helt osannolika 86 Världscupssegrar och två OS-guld (hade blivit fler om inte förbundet hade konstiga regler gällande sponsring).

När Stenmark tävlade på 70- och 80-talet brukade man säga att ”Sverige stod stilla” eftersom man överallt kollade på Stenmarks lopp. 

Stenmark tävlade oftast i slalom och storslalom och var en specialist i de grenarna. Han var inte lika bekväm i fartgrenarna. Stenmark anses vara den bästa någonsin i slalom och storslalom. Han rankas även som en Sveriges bästa idrottare genom tiderna.


Stenmark tilldelades Svenska Dagbladets guldmedalj två gånger och är en av tre att vinna medaljen tre gånger (tillsamammans med Anja Pärson och Björn Borg).

 

*Credit for the main photo belongs to Armando Trovati/ AP Photo*