Björn Borg är en av Sveriges allra största och folkkära idrottare. Han slog igenom på 70-talet och var bäst i världen på tennis. Han har vunnit otaligt många tennisturneringar. Han var inte bara stor i Sverige utan han var känd över hela världen. När han var som bäst i tennis valde han ganska abrupt att avsluta karriären. Men han är än idag en av de största tennisspelarna som någonsin spelat.

Efter karriären har det hänt mycket i Björn Borgs liv. När man har varit en så stor stjärna är det svårt att pensionera sig och tro att man kommer slippa rampljuset. Fastän det var nästan 40 år sedan Borg valde att sluta tenniskarriären figurerar han fortfarande flitigt i nyheterna. I denna artikel tittar vi lite närmare på Björn Borgs tenniskarriär och livet utanför tennisplanen.

Spana in livebetting på vår hemsida. 

Björn Borg Wimbledon

Björn slog igenom på 70-talet när han fick chansen i en Davis Cup-match. Därifrån gick det spikrakt uppåt. Han var som bäst i världens äldsta tennisturnering Wimbledon. Han lyckades vinna turneringen under fem efterföljande säsonger från 1976 till 1980. Det är bara Roger Federer som lyckats med den bedriften förutom Björn. 

Borg är en legendarisk spelare i Wimbledon och bjuds fortfarande in som hedersgäst till turneringen varje år. Roger Federer har berättat att det alltid varit en stor ära och ett nöje att spela inför Borg som han ser upp till otroligt mycket. Björn var inte bara bra på Wimbledons gräs utan han vann även sex stycken Grand Slam i Franska Öppna.  

Björn Borg AB | Björn Borg Skor | Björn Borg Kalsonger

Många från den nya generationen som inte såg Björn Borg spela tennis när de växte upp har ändå hört namnet Björn Borg. Oftast är det genom något klädesplagg med hans namn på. Företaget Björn Borg AB är ett framgångsrikt företag som säljer allt från skor till kalsonger. 

Något som många inte vet är faktiskt att Björn Borg inte äger företaget med sitt eget namn. Det var Anders Arnborger och Louise Hildebeck som grundade företaget och köpte namnlicensen från Björn Borg. I utbyte får Björn Borg betalt i royalties varje år från företaget. Företaget har växt ganska mycket de senaste åren och året 2016 fick Björn Borg 30 miljoner kronor i royalties något som troligen är ännu mer nu.

Här hittar du oddsbonusar.

Björn Borg Son

Björn Borg har två söner. Den yngre av de har gått i pappas fotspår. Leo Borg är 17 år gammal och är ett stort framtidslöfte inom tennisen. Med tanke på hans gener så finns det en god chans att han slår sig in i tenniseliten. I nuläget är Leo Borg ännu inte inne på proffstouren, men det kommer inte dröja länge.

Han har fortfarande en lång väg att vandra och med Björn Borgs skugga över sig, kommer det vara en otrolig press på honom varje gång han spelar tennis. Det kommer alltid komma jämförelser med pappa Björn och det är något han måste kunna hantera.

*Credit for the main photo belongs to Jacques Langevin/ AP Photo*