Filippa Angeldal har fått sitt stora genombrott det senaste året. Förra säsongen vann hon Damallsvenskan med sitt BK Häcken och nu under sommaren blev det OS-silver med det svenska damlandslaget i Tokyo.

Hon slog ju igenom i Sverige redan 2016 efter flytten till Hammarby men nu känns det som att hon har tagit ännu ett kliv och tagit sig in bland världseliten.

Nu har hon fått sin drömflytt till England och Women's Super League (WSL). De stora klubbarna på herrsidan har nu även börjat satsa på damfotbollen och det är en spännande liga som håller på att formas.Det är många nya bra spelare som värvats till de brittiska öarna och Filippa är en av dem. Hon har värvats till fjolårstvåan Manchester City. Med Angeldal på mitten så blir de ännu bättre och kanske kan stå högst på prispallen i år.

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tar vi upp allt, som du kan tänkas vilja veta om Filippa Angeldal. Trevlig läsning!

Filippa Angeldal Biografi | Tidiga år

Filippa Angeldal föddes den 14 juli 1997 i Uppsala. Hon är från stadsdelen Årsta och hennes föräldrar heter Christer och Ewa. Hon har även två äldre syskon Rebecca och Jacob.

I unga dar spelade hon både bandy i Sirius och fotboll med Vaksala SK. Hennes pappa var otroligt viktig i början på hennes fotbollskarriär. Pappa Christer var tränare i Vaksala SK och Filippa hade många extra träningspass med sin lagkamrat Nathalie Björn. Det namnet kanske ni känner igen för även hon är en svensk landslagsspelare. Nathalie och Filippa har känt varandra sedan femårsåldern och har stöttat varandra hela vägen.

OS Sverige Angeldal
Angeldal firar ett mål mot Australien i OS tillsammans med Fridolina Rolfö.

 

Filippa och Nathalie startade båda i Vaksala SK och flyttade sedan till Sirius när de var sexton för ett år i elitettan. Sedan blev det flytt till Stockholm och AIK där de spelade i två säsonger. I Stockholm bodde de tillsammans i en 40-kvadratare utan WiFi- uppkoppling i Sundbyberg. De båda följdes åt i sina karriärer fram tills de var 18 år. Då valde de att gå skilda vägar.

Angeldal bytte klubb till Hammarby i elitettan och blev en viktig del av laget när de tog sig upp till damallsvenskan under hennes första år. Sedan blev det ett lyckat första år i damallsvenskan med tre ligamål och det ledde till en transfer till toppklubben Linköping.

För spel på fotboll, spana in fotboll odds på våran hemsida.

Filippa Angeldal Häcken | Filippa Angeldal Manchester City

Efter två säsonger i Linköping gick flyttlasset vidare till Göteborg för spel i Kopparbergs Göteborg som numera är BK Häckens damlag. Det senaste året har det hänt väldigt mycket för Filippa Angeldal. Det blev allsvensk seger med Häcken och hon blev även uttagen i landslaget och var ordinarie på innermittfältet under OS.

Hennes fina spel i OS gjorde att Manchester City valde att öppna skattkistan för hennes namnteckning. Häcken fick uppemot 1 miljon för transfern vilket är väldigt mycket då det bara var två månader kvar på hennes kontrakt. Det säger hur mycket Man City värderar Angeldal då man hade kunnat värva henne gratis om några månader.

Filippa Angeldal OS | Svenska Landslaget Damer

Angeldal har spelat för det svenska landslaget ända från u-17. Med u-19 laget tog Filippa guld med Sverige i EM. Några andra som var med i den turneringen och som nu återfinns i det vuxna laget är Nathalie Björn, Stina Blackstenius och Rebecka Blomqvist.

Det är alltid bra att ha spelare med vinnarerfarenhet i laget även om det var på juniornivå. Inträdet i A-landslaget av de här unga tjejerna gör det svenska damlandslaget har en fin framtid.

Sverige gjorde en fantastisk insats under OS-slutspelet i somras. Man spelade den bästa fotbollen och pulvriserade USA i gruppspelet. Sedan slog man ut både Brasilien och Kanada i slutspelet. Men tyvärr höll de inte hela vägen. Det blev ett OS-silver efter finalförlust på straffar mot Kanada.

Sverige var det bättre laget även i finalen men bollen studsade inte rätt för svenskorna. Det här är dock ingen slutstation för det här laget utan en språngbräda. Det är många unga, fräscha spelare som spelar i världens bästa klubbar och Sverige har en fin framtid i damfotbollen.

FIlippa Angeldal var ordinarie på innermittfältet under turneringen bredvid kapten Seger. Hon blev bättre och bättre för varje match och i henne har vi en ny innermittfältare som kan ta över ledarrollen på mittfältet när Seger lägger av.

Damlandslaget under OS
Filippa Angeldal med nummer 16 på tröjan firar ett mål med landslaget under OS 2020.

Filippa Angeldal Lön | Net Worth | Förmögenhet

Transfern till England och Women's Super League gör att Angeldal får en betydligt högre lön än i damallsvenskan. I England görs en satsning på damfotbollen och det har gjort att ersättningarna för damspelarna har blivit mycket bättre. 

Det har tagit tid men till slut får de professionella damspelarna en acceptabel lön iallafall. Det är inte i närheten av vad herrarna får men det går ändå i rätt riktning. Filippa skrev på ett tvåårskontrakt med Man City och kommer få två miljoner kronor per år.

Spana in våra live odds här.

Filippa Angeldal Instagram | Filippa Angeldal Twitter 

Filippa Angeldal är en av Sveriges stora framtidsnamn på damsidan och har en ökande föjarskara på Instagram. Filippa har över 8 tusen följare på instagram. Om du vill följa Filippa Angeldal på Instagram så heter hon där @filippaangeldahl.

Filippa Angeldal har även ett twitterkonto men för att se hennes tweets måste man bli accepterad som följare. Hennes handle på twitter är @fangeldahl.

Filippa Angeldal | FAQ  

Var bor Filippa Angeldal?

- I Manchester, England.

Hur gammal är Filippa Angeldal?

- Hon är 24 år gammal

Hur lång är Filippa Angeldal?

- Hon är 169 cm lång

Hur mycket väger Filippa Angeldal?

- Hon väger 69 kg.

*The credit for all of the photos in this article belongs to AP photos*