När La Liga nyligen försökte arrangera en match i USA diskuterades även frågor om fördelarna med att nå ut till en större publik, men även de kostnader som kommer med att negligera de lokala fansen. Fotbollen har visat sig vara mer ovillig att anamma den här inställningen, såvida det inte gäller vänskapslandskamper som äger rum på neutral mark. Dock finns det exempel på många andra idrotter där även reguljära seriematcher under säsongen spelats i andra länder för att locka ny publik.
Girona-Barcelona, fotboll, Miami, USA
Till La Ligas stora förtret ser den här matchen inte ut att bli av. För några år sedan diskuterades en 39:e Premier League-omgång, ett förslag som skulle innebära att en hel omgångs matcher skulle spelas på neutrala arenor utanför England. Logistiken gjorde dock att det hela inte fungerade, vilket troligen också gjort att La Liga föredrar en något mer nedbantad version när den spanska ligan ska tas utomlands.
Att ta bara en match, nämligen Girona-Barcelona, till USA skulle exponera La Liga för en helt ny marknad, samtidigt som det även skulle visa att det faktiskt rent praktiskt går att spela ligamatcher utomlands. Premier League har låtit sig omfamnas av den lukrativa amerikanska marknaden och sändningar i TV-kanalen NBC har slagit tittarrekord med 39,3 miljoner tittare. La Liga försöker nu att överträffa de siffrorna. Efter att det första förslaget, som inkluderade stora rabatter för fansen, förkastades har La Liga nu påbörjat en namninsamling.
Barcelona skulle troligtvis inte se en resa över Atlanten som någon nackdel, men att ha ett odds på 1.36 för att vinna La Liga har ju sina fördelar. Det är snarare den motsatta effekt det skulle ha för Girona som mött kritik från många håll. Att beröva Girona på en hemmamatch kan ha en liten, men likväl avgörande effekt på den slutgiltiga tabell och dessutom blir Girona-fans bestulna på en hemmamatch med landets bästa lag.
England-Nya Zeeland, Rugby League, Colorado, USA
Likheterna med amerikansk fotboll har kanske gjort att marknaden för rugby i USA inte är så stor då NFL tillfredsställer de flesta amerikaners längtan efter att både spela och titta på sporter med mycket kontakt. Men, precis som CNN rapporterade år 2017, så är rugby på frammarsch i USA och behöver växa ännu mer då USA och Kanada kommer att stå som värdar för Rugby-VM 2025.
Nu görs ansträngningar för att skapa lite drag kring rugby och öka populariteten för att försäkra sig om att publiken är både passionerad och välinformerad 2025. Matchen mellan England och Nya Zeeland i Colorado i juni, som England vann med 36-18, är ett steg i rätt riktning. En publiksiffra på 19 320 åskådare låter kanske blygsamt, men den var större än den som såg samma lag mötas i Hull i oktober 2000.
Om rugby league kan slå sig in på den amerikanska marknaden skulle detta kunna vara avgörande för om rugby league ska nå upp till samma status som rugby union. Att få till en match mellan två legendariska rugbynationer som England och Nya Zeeland är något av en kupp, även om det inte längre finns några planer på att arrangera ytterligare ett möte mellan lagen på amerikansk mark. Detta på grund av att det inte går att betala de bägge lagen tillräckligt med pengar. För att uppmuntra spelare att resa en så pass lång sträcka för en enda match måste det finnas tillräckligt bra incitament. Detta kan vara en chans som gått förlorad för rugby league i USA.
NFL, amerikansk fotboll, Wembley, UK
Avsikten med att spela NFL-matcher utomlands är att ge amerikansk fotboll större exponering för publik på en global nivå. Dock kunde engelska fans se NFL:s avtryck på Wembley när arenan återställdes till vad som är dess primära syfte. Då både NFL:s logga och linjer syntes på en sliten plan när Spurs mötte Manchester City fick också den amerikanska fotbollen lite oväntad extra publicitet.
Givetvis var det här snarare en konsekvens av misskötsel från Spurs sida i samband med att laget flyttade till en ny arena än en kritik av NFL:s utlandsturné. Själva matchen var en odiskutabel succé och visade på Storbritanniens växande uppskattning för amerikansk fotboll. Numera spelas det regelbundet NFL-matcher på Wembley. I oktober 2018 blev matchen mellan Philadelphia Eagles och Jacksonville Jaguars, som Eagles vann med 26-18, den tredje utsålda matchen i rad i London. Kreativt arrangemang av sittplatserna på läktaren resulterade dessutom i publikrekord på 85 870 åskådare, vilket gjorde att NFL kunde skörda frukterna av sin långa närvaro i London. Detta var den 24:e matchen i den brittiska huvudstaden sedan 2008.
2014 rapporterade Deloitte att ett NFL-lag i London skulle kunna innebära ett årligt tillskott på 100 miljoner pund för den brittiska ekonomin. Att fans flockas för att se mindre lag i NFL bådar gott för att ett brittiskt NFL-lag så småningom ska bli verklighet. I dagsläget är oddsen för att Eagles eller Jaguars ska vinna Super Bowl 2019 51 respektive 151 gånger pengarna, vilket innebär att de brittiska fansen knappast fått se topplagen i NFL.
Tour de France, cykling, Leeds, Storbritannien
Att ta Tour de France utomlands motsäger förstås allt om cykeltävlingen står för, men faktum är att det genom åren körts många etapper utanför Frankrike. I 2014 års upplaga av Tour de France kördes de tre första etapperna på brittisk mark. Bland annat kördes världens mest kända cykellopp på den berömda sträckan mellan Leeds och Harrogate och det under den första etappen. Andra etappen kördes mellan York och Sheffield och tredje etappen mellan Cambridge och London innan allt återgick till det normala och cyklisterna styrde mot Frankrike.
Att Tour de France passerade Leeds 2014 var perfekt timing när det kom till att skapa intresse för cykling i regionen då 2,5 miljoner människor följde Yorkshire-etappen. Följande år ägde också det första Tour de Yorkshire rum. Det är lätt att se att tävlingen är inspirerad av Tour de France och dessutom har den varje år gått från klarhet till klarhet. Vad beträffar 2014 års Tour de France innebar det kanske otur för de brittiska cyklisterna att starta i Leeds. Vincenzo Nibali vann den gula tröjan det året, vilket är den enda gången sedan 2012 som en brittisk åkare inte vunnit loppet. 2019 års upplaga kommer att starta i Bryssel och inte i Yorkshire, vilket bådar gott för britterna Geraint Thomas och Chris Froome, som bägge rankas bland favoriterna för att ta i slutändan hem den gula ledartröjan.
MLB, baseball, Monterrey, Mexico
I maj 2018 arrangerade Mexiko sin första MLB-match på 19 år när San Diego Padres och Los Angeles Dodgers möttes för tre matcher i Monterrey. Matcherna ökade på spekulationerna om att ett mexikanskt lag kanske skulle kunna ta klivet in i MLB i framtiden. Redan 1994 föreslogs Monterrey tillsammans med Montreal som städer för en internationell expansion av MLB. Succén som följde på matcherna med Padres och Dodgers har gjort att fler MLB-lag i framtiden kommer att kunna ses i utlandet. Bara under 2019 planerar sex olika lag att spela i Mexiko.
Det finns utan tvekan en efterfrågan på MLB i Mexiko. Baseballspelare med mexikanskt ursprung har fans långtifrån de städer de spelar i, samtidigt som Estadio de Beisbol i Monterrey med plats för 22 000 åskådare sålde ut varje match i rekordfart. Amerikansk idrott kan knappast kritiseras för att vara enkelspårig. Tre kanadensiska lag spelar i MLS, medan Toronto Raptors finns med i NBA. Det är oundvikligt att USA kommer att rikta blickarna söderut när det kommer till att utöka publikunderlaget.
De här exemplen på andra idrotter som omfamnar nya miljöer gör det nästan oundvikligt att också en av de stora europeiska fotbollsligorna kommer att börja spela matcher utomlands, och då troligtvis i USA. Förvisso lär det finnas stora ekonomiska fördelar samtidigt som den nya publiken lär vara välkomnande, dock kommer lagens lokala fans ha svårt att acceptera nymodigheterna.