Vinteruppehåll har under de två senaste decennierna blivit norm inom fotbollen. I Tyskland, Spanien samt i andra ledande europeiska fotbollsnationer är ett uppehåll efter julhelgerna vanlig. Eftersom de här uppehållen är populära har det engelska fotbollsförbundet, FA, meddelat att man kommer att följa efter sina europeiska motsvarigheter.
Enligt de villkor som man kommit överens kommer vinteruppehållet att börja gälla under säsongen 2019/2020 och äga rum någon gång i januari och februari. För att försäkra sig om att fotbollen inte helt stannar upp under den här tiden kommer det att bli två uppehåll utspridda över en tvåveckorsperiod. Under det första uppehållet kommer tio lag inte att delta i något ligaspel eller andra turneringar. Under den andra perioden, kommer återstående tio lag att vila. FA kommenterar sin nya policy med att det är ett "viktigt tillfälle som i hög grad kommer att gynna både landet och klubbarna". Men, är uppehåll i fotboll något bra? Trots att det är vanlig praxis på andra håll i Europa finns det argument både för och emot för att trycka på stoppknappen i mitten av säsongen.
Undersökningar visar att spelarna spelar för många matcher
Enligt en undersökning från Fifpro är 90 procent av spelarna i Europa för ett uppehåll mitt i säsongen. I Fifpros undersökning där 543 spelare i de största klubbarna i Spanien, Tyskland, Italien, England och andra europeiska klubbar deltog visade det sig också att nästan 50 procent av spelarna tyckte att det spelas "för många" matcher. Ett uppenbart exempel på detta är Premier League. Bara genom att titta på vår betting-hub för fotboll kan man se att spelschemat är minst sagt späckat. Naturligtvis innebär att här tusentals olika möjligheter till spel varje vecka. Men, för de som gör jobbet på plan sliter det förstås på både kropp och själ.
Givetvis lär det finnas en del som anser att fotbollsspelare är idrottare som mer än väl får lön för mödan, men det är ingen tvekan om att det stora antalet matcher kan påverka prestationen. Tittar man dock på den effekt som vinteruppehållen har på den europeiska fotbollen finns det en hel del som pekar på att det gör spelarna gott att bara ha så pass lite som en veckas semester från tävlingsmatcher. Om man exempelvis tittar på Bayern Münchens resultat under säsongen 2017/2018 kan man se att laget hade sin längsta segersvit under veckorna efter det tyska vinteruppehållet.
Bundesligas uppehåll ger utdelning
I linje med Bundesligas regler är lagen lediga mellan 20 december och 12 januari. Tittar man på Bayerns resultat kan man se att laget från och med 12 januari vann sex matcher i rad och gjorde 18 mål innan sviten bröts i och med 0-0-matchen mot Hertha Berlin 24 februari. För att ta analysen ytterligare ett steg längre kan man se att Bayern vann första mötet mot Besiktas i åttondelsfinalen i Champions League med hela 5-0. Även om det givetvis är klasskillnad på de bägge lagen gav ett 25 dagar långt uppehåll givetvis det tyska laget en fördel. Jämför detta med hur det gick för de engelska lagen i åttondelen som presterade betydligt mer ojämnt.
Manchester City och Liverpool imponerade, men Manchester United och Tottenham mäktade bara med oavgjort mot Sevilla respektive Juventus. Kan trötthet ha varit anledningen till att Englands två bästa klubbar inte kunde besegra lag som till viss del kan ses som sämre motstånd? Givetvis är det många faktorer som spelar in, men man kan argumentera för att Premier League-spelarna helt enkelt är tröttare än spelare i andra europeiska ligor. Faktum är att Champions League-statistiken styrker det påståendet.
Engelska lag vacklar mot Europas utvilade elit
Jose Mourinho ansåg att avsaknaden av ett uppehåll minskade de engelska lagens chanser i Champions League och ser man till statistiken verkar detta stämma. Om man tittar på oddsen för Champions League 2018/2019 är fyra av fem topplag från övriga delar av Europa. Visst, Manchester City var en av betting-favoriterna i slutet av oktober, men då Barcelona, Juventus och Bayern München alla får lite semester under julhelgerna, är det knappast någon garanti att City kommer att fortsätta finnas med bland de topprankade lagen. Om man ser bortom alla odds så har engelska klubbar sedan 1995 vunnit Champions League eller den tidigare Europacupen tolv gånger. Men, under de senaste tio åren har engelska lag endast vunnit vid två tillfällen. Som jämförelse har Real Madrid vunnit 13 gånger, fram till och med säsongen 2017/2018. Faktum är att om man ser tillbaka på tidigare turneringar är det ofta Real Madrid som är favoriter hos de som spelar.
Ser man till de bevis som finns är ett uppehåll inte bara grundläggande för spelarnas hälsa utan även för topplagens prestationer. Dock finns det de som hävdar att fler matcher inte nödvändigtvis behöver vara något dåligt. Enligt det forna proffset Robbie Savage, som under 2016 skrev för The Mirror, var bristen på disciplin anledningen till att många spelare inte presterade under press. I ett svar på en tweet från ett fan skrev walesaren att han "skämdes" över spelare som inte hade "önskan att hålla sig i form". När han ifrågasattes av en läsare som hävdade att forskare hade visat att för mycket stress kan ha motsatt effekt på prestationen svarade Savage att "vetenskapen har aldrig satt en boll i krysset eller vunnit Champions League".
Uppehåll kan ta spelare ur zonen
Även om hans andra poäng var mer av ett skämt, har han ändå en poäng. En spelare som verkligen hungrar efter succé gör mycket hellre det avgörande målet än har en veckas semester. Under ett Ted-talk beskrev psykologen Mihaly Csikszentmihalyi ett begrepp som länge varit framträdande inom idrotten, nämligen "att vara i zonen". Csikszentmihalyi beskrev detta som ett tillstånd av "flow" och berättade att folk i zonen upplever ökat fokus och djupt engagemang. Man kan även säga att idrottare som befinner sig i zonen är i ett "groove". Genom en kombination av oändliga repetitioner och fokus kan idrottare nästan automatiskt göra olika rörelser. Fotbollsspelare är inget undantag och därför kan ett uppehåll för vissa spelare vara ett problem. Förvisso rör det sig kanske bara om en kort period, men all tid utanför zonen kan ha en negativ påverkan.
Tänk på hur en spelare presterar när denna kommer tillbaka efter sommaruppehållet. Förutom att formen kan vara ett problem, kan timing och uppmärksamhet också vara sämre. Även om uppehållet efter avslutad säsong är betydligt längre kommer all tid borta från fotbollen ha någon typ av effekt. Av den anledningen är en veckas ledigt knappast önskvärt för de allra mest tävlingsinriktade spelarna. Faktum är att det är i de mest pressade lägena som de allra bästa verkligen glänser. När alla andra börjar tröttna så höjer toppspelarna sig ytterligare en nivå. Om så är fallet lär kanske toppklubbarna hävda att ett uppehåll minskar deras chanser eftersom de sämre lagen då har tid att återhämta sig. Hur det blir med den saken kommer vi att få se när Premier League har sitt första vinteruppehåll under säsongen 2019/2020.