Sverige har fått fram ännu ett nytt stjärnskott i skidskytte. Än en gång är det damerna som levererar talang av yttersta världsklass. Hanna Öberg har tagit skidskyttevärlden med storm. Hon går i fotspåren på tidigare legendarer som Magdalena Forsberg, Anna Carin Zidek (tidigare Olofsson) och Helena Ekholm (tidigare Jonsson). 

Magdalena Forsberg är den störste genom tiderna och var den som gjorde skidskytte till en mer populär sport i Sverige. Anna Carin var en ganska ojämn skidskytt som när hon var som bäst var den bästa i världen. Tyvärr hade hon stora problem i skyttet och fick ofta förlita sig på sitt starka åkande i spåret. 

Helena Ekholm hade sina styrkor i skyttet och var lite trögare i spåret men hon var alltid jämn i och med stabila skytte. Dessa tre damer har vunnit tio VM-guld tillsammans (Forsberg 6, Ekholm 3, Zidek 1). Hanna Öberg har stora skor att fylla men det hon har visat upp hittills gör att det finns en stor framtidstro på henne.

Hanna har redan lyckats vinna ett VM-guld. Detta gjorde hon på hemmaplan i Östersund vilket kom ganska överraskande. Sammanlagt har hon nu fem medaljer i världsmästerskap och det kommer garanterat fler. 

Innehållsförteckning:

 

Hanna Öberg började sin seniorkarriär under 2016. Efter första året som senior blev hon tilldelad utmärkelsen " Rookie of the year" av det internationella skidskytteförbundet. 

Hon fortsatte att etablera sig bland seniorerna under nästa säsong utan att utmärka sig alltför mycket. Under 2018 var det vinter-OS i Sydkorea. Hanna kom inte dit som en stor favorit utan var mer där för att se och lära. Men hon stod för en jätteknall när hon tog segern i damernas 15km distans. 

Det blev en klar seger med över 24 sekunder och hon sköt felfritt i tävlingen. Inte en enda bom på tjugo skott. Det är just skyttet som är Hanna Öbergs stora styrka. Hon skjuter fort och med en enorm precision.

Just skyttet är något hon alltid fokuserat på redan som yngling på skidgymnasiet. Hon rankas som en av världens bästa skyttar i skidskytte.

I den här artikeln tar vi upp allt, som du kan tänkas vilja veta om Hanna Öberg. Trevlig läsning!

Skidskytte-VM

Skidskytte-VM 2021 har precis gått av stapeln, mästerskapet hålls i slovenska Pokljuka. Vilken kanonstart det blev för svenskarna. I mixedstafetten tog man ett brons efter en magnifik avslutning av Hanna Öberg. På sistasträckan spurtade hon ner ukrainska Pidrushna. Ukrainskan var missnöjd efter loppet och tyckte att Öberg hade stängt henne i en kurva men det var smart taktiskt av Hanna att gör det draget.

Eftersom det ukrainska laget inte lämnade in någon protest kan vi dra slutsatsen att Hanna Öberg inte gjorde något fel. Det mest uppseendeväckande i tävlingen var Hanna Öbergs sista skytte som tog 18 sekunder med alla träff. Yppersta världsklass.

Det är fyra individuella tävlingar som återstår samt en stafett. Det kommer också bli en mixedstafett till där Hanna Öberg är favorit att få chansen. Så det är fortsatt sex medaljchanser och vi hoppas på minst ett guld. 

För spel på olika sporter, spana in live oddset på våran hemsida.

Hanna Öberg | Biografi | Tidiga år 

Hanna Öberg växte upp i Svensbyn, lite utanför Piteå. Hennes föräldrar hade varit verksamma inom skidskytte, och hon började åka skidor redan vid två års ålder. Hon har varit medlem i både Piteå skidskytteklubb och i Hemmingsmarks SK.

Som 16-åring 2012 var Hanna Öberg med i det Junior-VM-lag som tog medalj i Finland. Senare 2016 blev det guld både i sprinten och jaktstarten i junior-VM.

Hanna Öberg | Privatliv| Familj | Pojkvän 

Skidskyttet finns verkligen i blodet hos familjen Öberg. Båda föräldrarna har en bakgrund i skidskytte och i skidskyttelandslaget så har hon systern Elvira Öberg som sällskap. Det måste vara en dröm för föräldrarna när de får se båda sina döttrar delta i stafetten på skidskytte-VM.

Hanna Öbergs tidigare pojkvän var lagkamraten i landslaget Jesper Nelin. Även han är en olympisk guldmedaljör ock kommer delta i årets VM. Hanna berättar att det inte kommer vara några problem att vara i samma landslag som sin ex-pojkvän för att de fortfarande är goda vänner. 

Hanna Öberg | Förmögenhet | Net Worth | Lön

Det var längesedan Hanna Öberg blev miljonär nu. De senaste säsongerna har hon tjänat ungefär 2 miljoner kronor i prispengar från världscupen. Då räknar vi inte med hennes medaljer i mästerskap.'

OS-guldet 2018 fick hon en halvmiljon för och det har blivit många fler medaljer i mästerskap. Hon är den svenska idrottare (både män och kvinnor) som tjänade mest ifjol av de som utövar en vintersport. Utöver det här tjänar hon självklart bra med pengar från reklamuppdrag och annat vid sidan av.

Hanna Öberg | Statistik | Medaljer

Mästerskapsmedaljer:

OS

Antal medaljer: 2

Antal guld : 1

VM

Antal medaljer: 5

Antal guld : 1

EM

Antal medaljer: 1

Antal guld : 1

 

Statistik Världscupen:

Bästa världscupplacering (säsong): 4

Antal segrar (tävling): 5

Antal andraplatser (tävling): 7

Antal tredjeplatser (tävling): 8

Här hittar du mer bet online.

Instagram | Twitter 

Hanna Öberg börjar bli alltmer populär i Sverige och världen. På instagram har hon hela 81 tusen följare och heter @hannaaoberg.

På Twitter där hon har samma "handle" @hannaaaoberg har hon nära 3000 följare. 

Hanna Öberg | FAQ  

Var föddes Hanna Öberg?

- Kiruna

Vilket gymnasium gick Hanna Öberg på?

- Hon gick skidskytteinriktningen på Sollefteå skidgymnasium

Var bor Hanna Öberg?

- Hon bor i Östersund

Hur gammal är Hanna Öberg?

- Hon är 25 år

Hur lång är Hanna Öberg?

- Hon är 178 cm lång

Hur mycket väger Hanna Öberg?

- Hon väger 65 kg

 

*Credit for the main photo belongs to Darko Bandic/ AP Photo*