Jonna Sundling är i en raden av alla längdskidåkare i världsklass som Sverige just nu besitter i sprintdisciplinen.  Sverige har vunnit de två senaste sprintstafetterna i VM. I senaste VM var det även en svenska som vann det individuella sprintloppet.

Jonna Sundling var förra VM:s stora dominant inom sprinten. Hon var den som vann den individuella sprinten samtidigt som hon var med och vann stafettguldet med Maja Dahlqvist.

Sverige har dem senaste åren varit bäst i sprintdisciplinen. Stina Nilsson som vann det individuella sprintguldet i OS 2018 har ju gått över till skidskytte. Men Sverige saknar henne inte alltför mycket då tjejer som Jonna Sundling, Maja Dahlqvist och Linn Svahn ersatt henne utomordentligt.

Linn Svahn är skadad i nuläget och kunde inte delta i OS. Men med Jonna Sundling och Maja Dahlqvist på plats i Kina fick Sverige än en gång med sig flera medaljer. Jonna var den mest framgångsrika av alla svenskar med tre medaljer. 

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tar vi upp allt, som du kan tänkas vilja veta om Jonna Sundling. Häng med när 888sport tar en titt på Sveriges snabbaste skidåkare.

Jonna Sundling Skidor

Jonna Sundling 1

Jonna Sundling är en av Sveriges största skidstjärnor idag. Det tog ett tag innan hon slog igenom som senior. Hon var väldigt framgångsrik som junior med guld redan junior-VM 2013.

Hon debuterade i världscupen som 21-åring 2015 och slutade på en 50:e plats. Hennes första pallplats kom först 2018 i ett sprintlopp hemma i Falun. 

Nu har hon sammanlagt 13 pallplatser och 4 vinster i världscupen. Hon har sin styrka i sprintlopp och alla dessa placeringar har kommit i individuella sprintlopp och sprintstafetter.

Men just nu är Jonna i sitt livs form och hon var nära på att ta en medalj i OS på 30 km. Jonna bevisade på den största scenen att hon har fler strängar på sin lyra. Framtiden ser väldigt ljus ut för henne och vi hoppas att hon kan undkomma skador och leverera på samma höga nivå ett långt tag framöver.

Spana in betting längdskidor på vår hemsida.

Jonna Sundling OS | Jonna Sundling VM

Jonna Sundling har deltagit i två VM. Hennes första var VM 2019 i Seefeld. Hon var endast med i det individuella sprintloppet men var så när på att ta en medalj. Hon hamnade på en snöplig fjärdeplats efter ett fall på upploppet där hon bröt staven.

Hon lyckades borsta av sig den besvikelsen ganska fort och när det sedan var dags för VM 2021 var hon i superform. I det individuella sprintloppet stod hon för en majestätisk insats i finalen. Hon tog kommandot direkt och släppte aldrig ifrån sig ledningen. I slutändan vann hon stort och det var ingen som kunde hota henne på upploppet.

Bara några dagar senare hämtade hon hem ännu ett guld då hon vann sprintstafetten tillsammans med Maja Dahlqvist. Jonna Sundling hade sistasträckan och spurtade hem segern mot schweiziska Nadine Fändrich. Det var ett magiskt mästerskap från Jonna Sundling och vi hoppas det blir många fler.

Jonna Sundling 2 i

Jonna Sundling deltog i sitt första OS i år. Hon var en av favoriterna i sprintloppet tillsammans med landslagskollegan Maja Dahlqvist. Det blev just dem två som placerade sig högst upp på prispallen. Jonna utklassade resterande startfält och defilerade in i mål.

Sedan blev det en silvermedalj för Maja och Jonna i sprintstafetten. Tyvärr fick dem se sig slagna på upploppet av Tyskland. 

Jonna avslutade mästerskapet med att ta en bronsmedalj på den vanliga stafetten. Hon hade hand om sistasträckan och lyfte upp Sverige till en tredjeplats från en femteplats. I slutändan skiljde det bara två sekunder upp till silvermedaljen.

Jonna Sundling Pojkvän | Jonna Sundling Partner

Jonna Sundling är sambo med Anton Olofsson och de har varit tillsammans i flera år. De bor i tillsammans i Östersund när Jonna inte är ute och tävlar.

Anton följde Jonnas framgångsrika VM förra året hemifrån och har berättat om hur spänd han brukar vara när hon tävlar.

Jonna Sundling 3

Jonna Sundling Lön | Jonna Sundling Förmögenhet

Jonna Sundling hade ett ekonomiskt lyckat år ifjol. Detta är ju en sport där mycket av inkomsterna beror på hur man presterar i tävlingarna. 

Jonna Sundling slog till med två VM-guld och det gav ett rejält klirr i kassan. Hon fick prispengar från FIS och guldbonus från det svenska skidförbundet. Det blev totalt 452 500 från endast VM förra året.

Utöver det går ju världscupen varje år där det också går att tjäna in en slant samt från olika sponsoravtal.

Kolla in live oddset på massvis med sporter på 888sport.

Jonna Sundling Instagram | Jonna Sundling Twitter

Jonna Sundling 4

Jonna Sundling är en av Sveriges bästa skidåkare och har många följare på sociala medier. Är man en tvåfaldig VM-guldmedaljör så bör man vara populär.

På hennes instagram delar hon främst med sig av bilder från träningar och tävlingar. Men hon bjuder också på mycket från sitt privatliv. Jonna har över 44 tusen följare på instagram. Om du vill följa Jonna Sundling på Instagram så heter hon där @jonnasundling

Jonna Sundling har tyvärr inget twitterkonto. 

Jonna Sundling | FAQ  

Hur gammal är Jonna Sundling?

- Hon är född den 28 december 1994.

Hur lång är Jonna Sundling?

- Hon är 165 cm lång.

Var bor Jonna Sundling?

- Jonna Sundling bor i Östersund tillsammans med pojkvännen Anton Olofsson

 

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 30:e Januari 2022