Novak Djokovic är en av tidernas bästa spelare i tennis. Han har dominerat tennisscenen tillsammans
med Rafa Nadal och Federer i över 15 år.

De har vunnit Grand Slam otroliga 20 gånger var. Det kommer att bli väldigt intressant att se vem som avslutar sin karriär med flest Grand Slam-titlar. 

Novak Djokovic har även varit världsetta på ATP-rankingen i sammanlagt 342 veckor. Med det är han bäst i världen genom tiderna.

Han har varit otroligt framgångsrik i år med tre Grand Slam vinster utav fyra. I US Open blev det endast förlust i finalen och han var nära på att ta hem hela rubbet.

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tar vi upp allt, som du kan tänkas vilja veta om Novak Djokovic. Häng med när 888sport tar en närmare titt på den spelande legendaren Novak Djokovic!

Novak Djokovic Biografi | Tidiga år

Novak Djokovic föddes i Belgrad den 22 Maj 1987 i dåvarande Jugoslavien. Hans föräldrar som inte har någon tennisbakgrund heter Srdan och Dijana. De hade en snabbmatsrestaurang och sportutrustningsaffär när Novak växte upp.

Novak började spela tennis som fyraåring och när han var sex år blev han skickad till tennisläger över sommaren. Tränare på lägret var forne jugoslaviske tennisspelaren Jelena Gencic. Efter att ha sett Djokovic spela sa hon att det var den största talangen hon sett sedan Monica Seles.

Gencic var Novaks tränare fram tills han blev tolv år. Därefter flyttade Djokovic till Tyskland för spel i Nikola Pilics tennisakademi.

Novak har även två yngre bröder, Marko och Djordje som också har spelat professionell tennis.

1

Novak Djokovic Rafael Nadal | Novak Djokovic Roger Federer

Vi som har följt tennis de senaste 15 åren har fått bevittna några rivaliteter utöver det vanliga. Det har varit matcher av allra högsta klass där spelarna konstant höjt nivån hela tiden.

Djokovic har mött Nadal 58 gånger, vilket är det högsta antalet gånger två spelare mötts i Open-eran. Djokovic leder med 30-28 i matcher. De har även mötts i 9 Grand Slam-finaler vilket är ett delat rekord med Nadal vs Federer.

Matcherna mellan Djokovic och Nadal brukar bli maraton matcher där de flesta bolldueller är långa. 2012 spelade de den längsta Grand Slam-finalen i historien. Australian Open finalen mellan dem pågick i 5 timmar och 53 minuter. Novak gick vinnande ur den femsetaren.

Djokovics statistik mot Federer är också positiv. I 50 möten mellan dem har Djokovic vunnit 27 matcher. Ingen annan har besegrat Federer så många gånger. 

Novak Djokovic Statistik | Novak Djokovic Grand Slam

Turneringar: 85 vinster

Grnad Slam: 20 vinster

  • Australian Open: 9 segrar (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020, 2021)
  • French Open: 2 segrar (2016, 2021)
  • Wimbledon: 6 segrar (2011, 2014, 2015, 2018, 2019, 2021)
  • US Open: 9 segrar (2011, 2015, 2018)

ATP slutspel: 5 segrar (2008, 2012, 2013, 2014, 2015)

OS: Brons (2008 Singel)

Davis Cup: Seger med Serbien 2010

Tennis odds hittar ni här.

2

Novak Djokovic Jelena | Novak Djokovic Foundation

Novak Djokovic är gift med Jelena Djokovic (tidigare Ristic) sedan 2014. Novak och Jelena träffades redan på gymnasiet och började dejta 2005. De har två barn tillsammans, sonen Stefan född 2014 och dottern Tara född 2017.

Novak och Jelena har tillsammans startat Novak Djokovic Foundation som är en välgörenhetsorganisation. Organisationen grundades 2007 och hjälper barn att få en bättre utbildning främst i Serbien. Organisationen har hjälpt 10000 barn hittills och det är Jelena som är ordförande.

Novak Djokovic Lön | Net Worth | Förmögenhet

3

Novak Djokovic har varit en professionell spelare i nästan 20 år. I femton av dem har han varit en av världens bästa. Han har ofta gått långt i turneringar vilket gjort att han vunnit större prispengar. Han är den spelare som har tjänat mest när det gäller prispengar, till och med mer än Federer.

Det rapporteras om att Djokovic under sin karriär tjänat sammanlagt 220 miljoner dollar. Ungefär 150 miljoner kommer från prispengar och resten från sponsoravtal. Djokovic har sponsorkontrakt med företag som Lacoste, Seiko och Peugeot.

För mer liveodds spana in vår hemsida.

Novak Djokovic Instagram | Novak Djokovic Twitter 

Novak Djokovic är en av världens största tennisspelare och har en massiv följarskara på Instagram. Djokovic bjuder mycket på sig själv och det finns många humoristiska inlägg. 

Under pandemin postade han även en intressant intervju med forne tennisspelaren Maria Sharapova som var en av Djokovics bästa vänner på touren. Novak har över 9,3 miljoner följare på instagram. Om du vill följa Novak Djokovic på Instagram så heter han där @djokernole

Novak Djokovic har även ett twitterkonto. Hans handle där är också @DjokerNole. Han är ganska flitig med sina tweets där och har över 8,8 miljoner följare på Twitter.

4

Novak Djokovic | FAQ  

Hur många språk talar Novak Djokovic?

- Han kan fem olika språk flytande. Dessa är serbiska, engelska, franska, italienska och tyska.

Hur gammal är Novak Djokovic?

- Han är 34 år gammal.

Hur lång är Novak Djokovic?

- Han är 188 cm lång.

Hur mycket väger Novak Djokovic?

- Han väger 77 kg.

 

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 30:e Oktober 2021