Rafael Nadal är betraktad som en av världens bästa tennisspelare någonsin. Han har vunnit otaligt många turneringar i sin karriär. Han har även vunnit alla fyra Grand Slam turneringarna.

Han utmärker sig speciellt när det kommer till spel på underlag med grus. Nadal kallas för "The King of Clay" som översätts till kungen av grus. Under nästan två decennier har han varit omöjlig att spela mot på grus. Med hans 82 matcher långa vinstsvit på ett och samma underlag är han bäst i världen.

Nadal är just nu inne i en kamp om tidernas bästa spelare med Roger Federer och Novak Djokovic. De tre har dominerat tennisvärlden under en lång tid och går fortfarande starkt.

Alla tre har 20 vunna Grand Slam titlar och det kommer bli intressant att se vem som vinner den kampen. 

Det senaste året har Nadal haft stora skadeproblem och han valde att avsluta säsongen i förtid med en fotskada. Men Nadal har en mentalitet där han aldrig ger upp och vi kommer troligen se honom i spel igen nästa år.

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tar vi upp allt, som du kan tänkas vilja veta om Rafael Nadal. Häng med när 888sport tar en närmare titt på den spelande legendaren Rafael Nadal!

Rafael Nadal Tenniskarriär

Rafael Nadal föddes i Mallorca och började spela tennis vid tre års ålder. Hans farbror Toni Nadal som varit en professionell tennisspelare upptäckte tidigt talangen hos ynglingen. När Rafael var tolv märkte farbrorn att han använde båda sina händer vid forehand-slag. 

Toni Nadal föreslog att han spelar som vänsterhänt för att få en fördel på tennisplanen. Vid den här tidpunkten vann han både den spanska och europeiska titeln i hans åldersgrupp.

Nadal blev professionell spelare som femtonåring och två år senare blev han den yngste spelaren någonsin att ta sig till den tredje rundan i Wimbledon.

1

Hans stora genombrott kom 2005 när han debuterade i Franska Öppna. Det blev turneringsseger direkt och Nadal besegrade argentinaren Mariano Puerta i finalen. 

Det var starten på en enorm dominans i främst Franska Öppna men även grus som underlag. Nadal har vunnit 13 av 17 turneringar på Roland Garros vilket är helt otroligt.

Ingen har någonsin vunnit så många Grand Slams i samma turnering. Det är inte svårt att förstå varför han kallas för kungen av grus. 

Men bara för att han är exceptionell betyder det inte att han bara är en grusspecialist. Han har faktiskt vunnit alla Grand Slam turneringar och behärskar också gräs och hardcourt.

Men spelet på grus passar Nadals spel perfekt. När spelet är i ett lägre tempo är det svårt att passera Nadal och han bryter ned motståndarna med sitt grymma defensiva spel och vinnande topspinslag.

Rafael Nadal Novak Djokovic | Rafael Nadal Roger Federer

Under sin långa karriär har Nadal spelat massvis med matcher mot andra spelare. Men det är matcherna mot två andra spelare som sticker ut.

Federer och Djokovic har varit Nadals stora rivaler i över ett decennium. Vi har fått se massa klassikermöten mellan dessa herrar under åren.

Nadal har mött Djokovic 58 gånger, vilket är det högsta antalet gånger två spelare mötts i Open-eran. Nadal ligger under med 30-28 i matcher.

Matcherna mellan Nadal och Djokovic brukar bli maratonmatcher där de flesta bollduellerna är långa. 2012 spelade de den längsta Grand Slam-finalen i historien. Australian Open finalen mellan dem pågick i 5 timmar och 53 minuter. Novak gick vinnande ur den femsetaren.

Nadal har mött Federer vid 40 tillfällen och gått vinnande 24 gånger. De har ofta mött i finaler och deras final i Wimbledon 2008 rankas som tidernas bästa match av många tennisexperter. 

Nadal har även mött både Federer och Djokovic i 9 Grand Slam-finaler vilket är ett rekord.

Ni hittar us open odds på vår hemsida. Det är också en turnering som Nadal vunnit.

2

Rafael Nadal Statistik | Rafael Nadal Grand Slam

Turneringar: 88 vinster

Grand Slam: 20 vinster

  • Australian Open: 1 seger (2009)
  • French Open: 13 segrar (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018, 2019, 2020)
  • Wimbledon: 2 segrar (2008, 2010)
  • US Open: 6 segrar (2010, 2013, 2017, 2019)

OS: Guld (2008 Singel)

Davis Cup: 5 segrar med Spanien (2004, 2008, 2009, 2011, 2019)

Tennis odds hittar ni här.

Rafael Nadal Maria Francisca | Rafael Nadal Fru

Rafael Nadal gifte sig med sin ungdomskärlek Maria Francisca Perello 2019. De träffades på gymnasiet och båda är födda och uppväxta i staden Manacor. Maria och Rafael har varit ganska måna om sitt privatliv och det är det som har gjort att relationen fortsatt vara stark.

De har inga barn än men Nadal har tidigare sagt att han vill ha barn när han lägger ner karriären. Han har senare sagt att han inte förväntade sig att spela vidare efter 30 och att barnplanerna har fått skjutas upp nu.

3

Rafael Nadal Lön | Net Worth | Förmögenhet

Rafael Nadal har haft en lång och framgångsrik karriär inom tennisen. Det är något som gjort honom till en rik man. Hans förmögenhet uppskattas vara 200 miljoner dollar.

Sedan han började sin proffskarriär 2001 har vunnit 120 miljoner dollar i prispengar från tennisturneringar. Utöver det så tjänar han stora summor från sponsorkontrakt. Han har haft kontrakt med den kinesiska biltillverkaren Kia Motors sedan 2006. Han har även haft en lång affärsrelation med Nike som specialdesignat kläder åt honom.

För mer liveodds spana in vår hemsida.

Rafael Nadal Instagram | Rafael Nadal Twitter 

Rafael Nadal är en av världens största tennisspelare och har ett enormt följe på Instagram. Nadal lägger upp bilder från alla delar av sitt liv. 

Självklart är det mest bilder från tennisplanen då hans liv kretsar kring tennisen men det finns många andra intressanta saker utöver det. Rafa har över 12,4 miljoner följare på instagram. Om du vill följa Rafael Nadal på Instagram så heter han där @rafaelnadal

Rafael Nadal har även ett twitterkonto. Hans handle där är också @rafaelnadal. Han är ganska flitig med sina tweets där och har över 15,6 miljoner följare på Twitter.

4

Rafael Nadal | FAQ  

När är Rafael Nadal född?

- Han är född den tredje juni 1986.

Hur lång är Rafael Nadal?

- Han är 185 cm lång.

Hur mycket väger Rafael Nadal?

- Han väger 85 kg.

 

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 27:e November 2021