Robin Quaison har utvecklats till en av Sveriges bästa fotbollsspelare de senaste åren. Han är med i landslagstruppen som just nu spelar EM 2021. I landslaget har han haft ett bra samarbete med landslagskollegan Marcus Berg den senaste tiden. 

Men i och med Alexander Isaks allt bättre prestationer är inte Quaisons plats i den svenska startelvan lika cementerad som förut. Quaison spelar sin klubblagsfotboll i tyska Mainz. Klubben spelar i Bundesliga och var nära på att åka ur. Men de lyckades rädda nytt kontrakt i slutet på säsongen.

Quaisons kontrakt med klubben går ut den 30 juni 2021. Trots försök från klubben att erbjuda ett nytt kontrakt har Quaison valt att inte skriva på. Robin har hunnit bli 27 år gammal och hoppas skriva på för en mer ambitiös klubb. Förhoppningsvis kan hans jakt på en ny klubb leda till stora framgångar även för Sverige då EM är ett stort skyltfönster för spelare.

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tittar vi närmare på Robin Quaisons karriär hittills. Han är i sin bästa fotbollsålder nu och det ska bli intressant att följa hans karriär i framtiden. 

Robin Quaison Uppväxt | Robin Quaison Ursprung

Robin Quaison föddes den 9e oktober 1993 i Stockholm. Han växte upp i Stockholmsförorten Akalla och har en pappa från Ghana och en mamma från Sverige. 

Quaison började sin fotbollskarriär i tidig ålder och redan som femåring började han spela för Järva Kista FK. Han fortsatte i den klubben i två år innan han som sjuåring valde att börja spela i AIK.

Spana in fotboll odds på vår hemsida.

Robin Quaison AIK 

Det var i AIK, Quaison fick stora delar av sin fotbollsutbildning. Han spenderade elva år i AIK:s pojk- och ungdomslag innan han året 2011 skickades ut på lån. Han gick till Väsby United som är en samarbetsklubb till AIK. Många av AIK:s ungdomar skickas dit för att få A-lags erfarenhet på lägre nivå.

Det blev bara en säsong i Väsby United där Quaison gjorde succé. Från sin mittfältsposition gjorde han åtta mål på 19 matcher. AIK tyckte att de sett tillräckligt och han fick återvända inför säsongen 2012.

Han lyckades slå sig in i A-laget direkt och det blev totalt två och en halv säsong i AIK. Sammanlagt blev det sju mål i AIK-tröjan.

Quaison gjorde ett drömmål mot Manchester United i en träningsmatch sommaren 2013. Målet var ju inte viktigt i spelsammanhang men det gjorde honom känd bland utländska klubbar. Det kanske var det som gjorde att utländska klubbar fick upp ögonen för honom.  

Robin Quaison Transfermarkt | Robin Quaison Palermo 

Quaison lämnade AIK för Italienska Serie A under sommaren 2014. Han gick till den syditalienska klubben Palermo i en affär som var värd 2.5 miljoner euro. Han anslöt till en klubb där det fanns stjärnor som Paulo Dybala och Franco Vazquez i offensiven.

Till en början fick Quaison nöta mycket bänk och fick inrikta sig på inhopp. Men med tiden så blev han en viktigare spelare i laget. Han började få en mer offensiv roll i laget efter att Paulo Dybala lämnade för Juventus och han betalade tillbaka med mål.

I sin sista säsong i Palermo var han en viktig pjäs i laget men på grund av Palermos finansiella problem var de tvungna att sälja Quaison under vinterfönstret. I Quaisons frånvaro gick det neråt för Palermo som under våren åkte ur Serie A

Robin Quaison Mainz

RobinDet var Mainz som drog nytta av Palermos finansiella trubbel och lyckades värva Quaison för bara 2,5 miljoner euro. I Mainz har Quaison varit en viktig spelare i flera år och han har dragit till sig intresse från större klubbar. Men flytten har aldrig blivit av.

I år fick Quaison lite mindre speltid i början av säsongen och Mainz harvade i den nedre delen av tabellen. Man drogs till och med ned i nedflyttningskampen. Mainz kom igång under våren vilket sammanträffade med att Quaison fick mer speltid.

Även om Mainz lyckades hålla sig kvar i Bundesliga har Quaison valt att lämna klubben nu i sommar. Han har ännu inte skrivit på för en ny klubb men det kommer troligen bli klart efter europamästerskapet.

Kolla in våra bundesliga odds när den nya säsongen drar igång.

Robin Quaison Sverige | Robin Quaison Landslaget

Robin Quaison debuterade för det svenska landslaget 2013. Innan det spelade han i de svenska ungdomslandslagen. I A-landslaget har han gjort 24 landskamper och 8 mål. Quaison är en mångsidig spelare och kan spela på många positioner. 

I Janne Anderssons landslag spelar han som en av två anfallare. Quaison var en viktig spelare i Sveriges kval till EM 2021. Han fick ofta starta bredvid Berg i anfallet men har den senaste tiden fått starta från bänken då Isak har haft en briljant säsong.

Quaison kommer dock utan tvekan ha en viktig roll i sommarens EM-slutspel. Antingen som startspelare eller som en inhoppare.

Robin Quaison Lön | Robin Quaison Net Worth

Quaison har varit ett utlandsproffs i nästan sju år och har tjänat in bra med pengar. Robin Quaison upskattas ha en förmögenhet på över 2,,5 miljoner euro.

Hans nuvarande kontrakt som han har Mainz ger honom 600 tusen pund per år. Men det kontraktet går ut i sommar. Hans nya kontrakt kan bli hans bästa i karriären då han är i toppen av sin karriär. Även prestationerna i EM kan betyda mycket för hans framtida lön i en ny klubb

Q

Robin Quaison Instagram | Robin Quaison Twitter 

Robin Quaison har ett instagramkonto där han delar med sig av bilder både från sitt privata liv och från fotbollen.

På Instagram heter han @quaison och har nästan 50000 följare.

Quaison har också ett officiellt twitter konto med handle @rQuaison. Han är inte lika aktiv på twitter längre men man kan hitta gamla tweets från 2015. Han har nära 3000 tusen följare på twitter

Robin Quaison FAQ

Hur lång är Robin Quaison?

- Quaison är 183 cm lång.

Hur mycket väger Robin Quaison?

- Quaison väger 77 kg.

Vilket är Robin Quaisons favoritlag?

- Han har varit en Manchester United supporter sedan barnsben.

Vilket tröjnummer har Robin Quaison?

- Robin Quaison har nummer 22 i svenska landslaget och 7 i Mainz.

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 18:e Juni 2021