Roger Federer är kanske tidernas bästa tennisspelare. Han har spelat professionell tennis i över 20 år och han har alltid varit bland de bästa under den här tiden.

Han har varit världsetta på ATP:s ranking i sammanlagt 310 veckor. Federer är en spelare som kan bemästra alla sorters underlag. Han har vunnit mest på gräs och hardcourt men han är även riktigt bra på grus.

Federer har tillsammans med Nadal och Djokovic dominerat tennisvärlden de två senaste decennierna. Trion kallas för "The Big Three" och har lyft varandra till helt enastående nivåer.

Federer är en otroligt omtyckt person bland sina tenniskollegor och även runt om i världen för sitt trevliga uppförande och för att alltid vara en gentleman.

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tar vi upp allt, som du kan tänkas vilja veta om Roger Federer. Häng med när 888sport djupdyker in i gentlemannen och legendaren Roger Federers karriär!

Roger Federer Biografi | Tidiga år

Roger Federer föddes i Basel den 8 Augusti 1981 i Schweiz. Hans pappa Roger Federer är från Schweiz och mamma Lynnette Du Rand är från Sydafrika. Hans föräldrar träffades på en affärsresa för ett läkemedelsbolag där dem båda jobbade.

Federer började sporta i tidig ålder och spelade både fotboll och tennis fram tills han var tolv år. Då valde han att fokusera på tennisen och han var vid det skedet bland de bästa juniorspelarna i Schweiz. Han fortsatte att utvecklas och två år senare blev han juniormästare i Schweiz.

1998 precis innan han blev en professionell tennisspelare vann han juniortiteln i Wimbledon i både singel och dubbel.

1

Roger Federer Rafael Nadal | Roger Federer Novak Djokovic

Federer har spelat tennis i över två decennier och under den tiden har han spelat tennis mot flertalet spelare. De två spelare han har mött flest gånger är ju de två andra spelare som har dominerat tennisvörlden tillsammans med Federer.

De går alltid långt i turneringarna och stöter då oftast på varann i slutet för att de högst rankade separeras i turneringsträdet. Federer har mött Nadal 40 gånger med Federer som vinnare 16 gånger. Federer har bättre statistik på både gräs och hardcourt men på grus är Nadal överlägsen.

De har mötts i otaliga finaler och det är matcher tennispubliken kommer komma ihåg för all framtid.

Den spelare Federer har mött flest gånger är Djokovic, de har spelat mot varann 50 gånger. Även där har Federer negativ statistik men det är jämnt. Federer har 23 segrar mot Djokovics 27. 

Tennis odds hittar ni här.

Roger Federer Statistik | Roger Federer Grand Slam

Turneringar: 103 vinster

Grnad Slam: 20 vinster

  • Australian Open: 6 segrar (2004, 2006, 2007, 2010, 2017, 2018)
  • French Open: 1 segrar (2009)
  • Wimbledon: 8 segrar (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012, 2017)
  • US Open: 5 segrar (2004, 2005, 2006, 2007, 2008)

ATP slutspel: 6 segrar (2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011)

OS: Guld (2008 Dubbel med Wawrinka), Silver (2012 Singel)

Davis Cup: Seger med Schweiz 2014

Roger Federer Mirka | Roger Federer Familj

 Roger Federer träffade Mirka Vavrinec under OS i Sydney 2000. Mirka som också var en tennisspelare parades ihop med Roger för det Schweiziska dubbelteamet. Där startade deras kärlekshistoria men Mirka var lite tveksam till en början då hon tyckte att Roger var lite för ung. Roger är fyra år yngre än henne. 

De dejtade i nio år innan de gifte sig 2009. De har fått tillökning till familjen och paret har två par av tvillingar. Roger har tidigare berättat för media om Mirkas betydelse för Roger Federers tenniskarriär. Att hon slutade med tennis efter sin skada 2002 gjorde att de kunde spendera mer tid med varandra. 

Även under Rogers senare del av karriären har Mirka tagit hand om hushållet så att Federer kunnat koncentrera sig på sin tennis.

3

Roger Federer Lön | Net Worth | Förmögenhet

Roger Federer har dominerat tennisvärlden både på planen och utanför den under en lång period. Han har vunnit massvis med turneringar och är enormt uppskattad runt om i världen. Hans popularitet gör att de stora företagen vill marknadsföra sina varumärken med Federer.

Federer ryktas ha en förmögenhet på 450 miljoner dollar. Den största andelen av de pengarna kommer från sponsoravtal. Man märker av det speciellt i år då Federer har varit borta från spel ganska ofta men ändå är bäst betald bland alla tennisspelare.

Han har sponsoravtal med företag som Mercedes-Benz, Rolex och Credit Suisse. 2018 skrev han på ett 10-årskontrakt på 300 miljoner 

För mer liveodds spana in vår hemsida.

Roger Federer Instagram | Roger Federer Twitter 

Roger Federer är en av världens genom tiderna bästa tennisspelare. Han är enormt populär och har många följare på Instagram. Han har varit i rampljuset i över två decennier och har charmat människor med sitt sagolika tennisspel och hans personlighet utanför plan. Roger har över 2,1 miljoner följare på instagram. Om du vill följa Roger Federer på Instagram så heter han där @rogerfederer

Där delar hon med sig av bilder från sitt privatliv och tennisvärlden.

Roger Federer har även ett twitterkonto. Hans handle där är också @rogerfederer. Han är ganska flitig med sina tweets där och han har över 12 miljoner följare på Twitter.

2

Roger Federer | FAQ  

Hur gammal är Roger Federer?

- Han är 40 år gammal

Hur lång är Roger Federer?

- Han är 185 cm lång

Hur mycket väger Roger Federer?

- Han väger 85 kg.

 

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 30:e Oktober 2021