De flesta av oss har hört talas om rojadirecta. Om man vill se en match på nätet så är rojadirecta det första som kommer upp på näthinnan. På deras hemsida kan man se matcher från nästan vilken sport som helst. Tyvärr är det inte lagligt och de lagliga tv-bolagen har tagit till alla medel de kunnat för att kunna stänga ner hemsidor som rojadirecta.

Men dessa webbsidor fortsätter att hitta kryphål och rojadirecta finns fortfarande kvar. Rojadirectas plattform lockar en oändligt mängd människor som antingen inte har råd att betala tv-bolagens avgifter eller bara vill undkomma den. I denna artikel tar vi en titt på rojadirectas bekymmer med rättsväsendet och vad hemsidan erbjuder.

Rojadirecta

Som jag tidigare berättade så är rojadirecta en av de kändaste hemsidorna för att titta på sport gratis på Internet. Fotbollen är ju världens största sport vilket självklart gör att de flesta streamarna är fotbollstittare. Men rojadirecta erbjuder massor av andra sporter som cricket och handboll. Rojadirecta var en av de första online streaming tjänsterna i världen när det gäller sport. De har funnits i över 10 år och de blir bara mer och mer populära.

Rojadirecta och andra sätt att se på sport

Sändning av fotboll och andra sporter över internet har blivit en industri som omsätter flera miljarder dollar runt om i världen. Tack vare ständiga framsteg inom teknik och internet har användarna en rad webbplatser som erbjuder streaming-sändningar. Konkurrensen mellan dessa streamingtjänster är stenhård och man försöker locka så många man kan till sin hemsida. 

Människor lockas till dessa plattformar för att de är gratis och lättillgängliga. Vissa hemsidor vill att man registrerar sig och andra erbjuder ett gratisalternativ till en början där man får betala senare. Sen finns det sidor som rojadirecta som är gratis men med det kommer mycket reklam.

Våra vanor av att titta på sport har förändrats med åren. För trettio år sedan fanns det inte många tv-kanaler i Sverige. De få sportevenemangen som visades på tv var oftast på SVT eller TV4. Nu finns det en drös med tv-kanaler och alla har rättigheter till olika ligor och sporter. 

För gemene man är det inte ekonomiskt möjligt att ha tillgång till alla kanaler. Vi har även fått se enorma framsteg när det gäller internethastigheter över de senaste 30 åren. Från att det tog fem sekunder för en jpg bild att ladda så kan man nu se matcher i högdefinierad uppkoppling utan några bekymmer.

Rojadirecta: historia och juridiska problem

Rojadirecta startade sin verksamhet 2005 och till en början var hemsidan avsedd för endast fotboll. Redan under de första månaderna hade man över två miljoner besökare. Man började också att sända fotboll som var låst till betalkanaler. Detta gjorde att det strömmade tittare till rojadirecta som tidigare inte haft tillgång till att njuta av dessa matcher gratis. 

Rojadirecta fick stora problem året 2011. Man hade blivit otroligt stora nu och det kom in klagomål från USA gällande domänerna .org och .com. Dessa klagomål ledde till att domänerna förbjöds för rojadirecta. Två år senare var de domänerna uppe igen och sportevenemang med enorm tv-publik började sändas igen.

I Spanien hade rättstvisterna startat redan 2007. Rojadirecta anklagades för stöld av immateriell äganderätt. Rojadirecta gick vinnande ur dessa strider men tv-bolagen och den spanska högsta ligan försöker fortfarande göra allt de kan för att få bort rojadirecta.

Ifjol kom det ett trendbrott när den danska domstolen dömde emot rojadirecta. Högsta domstolen i Danmark klubbade igenom att rojadirecta var illegalt och att ISP:er (Interner Service Provider) i Danmark måste blockera rojadirecta. Detta var ett domslut som La Liga verkligen välkomnade. 

Med denna historiska dom kan det bli så att fler länder väljer att följa i Danmarks fotspår.

Se rojadirecta idag

I skrivande stund går rojadirecta under flera namn; där rojadirecta TV och Targeta Roja online lockar fans till den populära sportströmningssidan. Med ett antal webbplatser som nu fungerar fullt ut kan användare titta på de största sportevenemangen online på plattformen utan kostnad - och de blomstrar verkligen ekonomiskt.

Webbplatsen rojadirecta uppskattas ha en omsättning på 30000 kr per dag och varumärket rojadirecta är värt 140 miljoner kronor. Den framgången förklarar förmodligen varför många andra gratissajter har försökt kopiera rojadirecta-webbplatsen.

Sportälskare runt om i världen kommer vara evigt tacksamma för att ha fått tillgång till matcher som annars inte varit möjliga att se. 

Spana in våra liveodds här.

Rojadirecta com 

På grund av de juridiska problem som vi har pratat om tidigare har rojadirecta-projektet drabbats, utöver det finns striden med konkurrenter som har försökt replikera samma affärsmodell, oändliga domänförändringar och utseendet på webbplatser som inte hade något att göra med originalet.

En enkel google-sökning på rojadirecta resulterar i massa andra kopior som rojadirecta.tv, rojadirecta.me, rojadirecta.blog och till och med många sidor som använder varianter av det ursprungliga namnet som rojadirectatvhd.com eller tarjetaroja.tv. 

Självklart rekommenderar vi att du använder lagliga webbplatser för att se på din sport även om rojadirecta inte är totalt förbjuden i Sverige. Rojadirecta är i bästa fall i en gråzon när det gäller laglighet.

Rojadirect 

Som vi vet är rojadirecta-varumärket massivt och det finns många webbplatser som har rojadirecta-namnet i domänen. Vissa använder dock en något annan variant av namnet rojadirecta.

Detta beror till stor del på en populär strategi som kallas typosquatting, som består av att köpa domäner som replikerar namnet på en befintlig och framgångsrik webbplats. Rojadirect är ett av de vanligaste skrivfelen när du försöker komma åt en rojadirecta-ström och det är därför som vissa webbplatser har tagit rojadirect-domänen.

Här kan du se våra odds fotboll.

Rojadirectatv.tv 

Rojadirectas historia är intressant och domänen har utvecklats vid flera tillfällen genom åren. För närvarande är rojadirectatv.tv den sportströmningswebbplats som lockar flest tittare.

Just nu är det domänen rojadirecta.tv som lockar flest tittare. Den erbjuder matcher från alla rojadirecta domäner och har minimalt med reklam. Det finns många kopior som har så mycket reklam att det kan ta över en minut innan man kan börja se matchen.

Rojadirecta

Från och med april 2021 är domänerna rojadirectatv.tv och roja directa bland de mest populära webbplatserna för att titta på fotboll gratis online.

Dock har frågan om deras existens blivit större de senaste åren. Det är många mäktiga företag i världen som förlorar pengar för att rojadirecta erbjuder sport gratis. De kommer fortsätta trycka på makthavarna för att förbjuda rojadirecta.

I och med den fällande domen mot rojadirecta i Danmark så är det inte säkert att rojadirecta finns kvar om några år. Men sett till rojadirectas historia så har man lyckats klara sig ur många knipor genom åren.

Vi på 888sport föreslår att man väljer andra alternativ framför rojadirecta. Har man inte råd att ensam betala för en sportkanal kan man gå ihop med kompisar och dela på ett konto. 

*Credit for the main photo belongs to Victor R. Caivano / AP Photo*