Stina Nilsson valde att göra ett karriärbyte under våren 2020. Hon valde att sadla om från längdskidåkning till skidskytte. Många kanske tänker att det är en lätt förändring att göra då det är skidåkning i båda och att hon bara behöver lära sig skjuta.

Men det är en väldigt svår transformation att göra. Två andra svenska skidskyttar som gjort den resan tidigare är Jörgen Brink och Magdalena Forsberg. Deras eftermälen inom skidskyttet ser lite olika ut. Jörgen Brink hade ju åkfarten från sin bakgrund som längdskidåkare men han fick aldrig ordning på skyttet. Det var inte ofta han sköt fullt och han spenderade det mesta av sin skidskyttekarriär i straffrundan.

Magdalena Forsberg är ett helt annat exempel. Hon var ett unikum inom skidskytte och vann massvis med tävlingar. Många av dagens svenska skidskyttar har säkerligen inspirerats av henne. Det är ingen som förväntar sig att Stina Nilsson ska kunna nå upp i Magdas nivå men Nilsson har förutsättningarna för att kunna lämna ett avtryck inom skidskyttesporten.

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tar vi upp allt, som du kan tänkas vilja veta om Stina Nilsson. Häng med när 888sport kollar in en färsking i skidskytte!

Stina Nilsson Skidskytte | Stina Nilsson Skidor

Det var många som var chockade när Stina Nilsson våren 2020 i början på pandemin förkunnade att hon skulle lägga av med längdskidåkningen och istället satsa på skidskytte. Hon hade alltid tyckt om skidskyttesporten och hade haft tankarna på att byta sport ett tag.

I och med att hon haft skadeproblem en längre tid så kände hon att stunden var kommen att göra övergången. För henne var det en naturlig överväxling men det var ett chockat Sverige som fick ta del av nyheten att en framgångsrik längdskidåkare skulle bli skidskytt. Som längdskidåkare gjorde Stina Nilsson många fina resultat.

Hon är guldmedaljör i både OS och VM. Hon har sammanlagt fem OS medaljer. I senaste olympiska mästerskapet blev det guld i sprint och två silver och ett brons. Hon hade troligen varit en av favoriterna till att vinna även i årets OS i sprintdisciplinerna.

Stina Nilsson 1

Inom skidskytte tillhör Stina självklart inte toppen än men hon har potentialen att nå dit. Hon är inne på sin andra säsong som skidskytt och resultaten denna vinter har varit lovande. Många kanske tror att det bara är skyttet man behöver lära sig men även strategin vid skidåkningen ändras i skidskytte. 

Man behöver anpassa farten i spåret till skyttet. Det är inget man lär sig på en sommar utan det är något som tar tid. Men en person som tror på Stina Nilsson som framtida storstjärna inom skidskytte är den tidigare svenska landslagstränaren Wolfgang Pichler.

Spana in skidskytte odds på vår hemsida.

Stina Nilsson OS

Stina Nilsson blev till slut uttagen till skidskyttelandslaget som ska representera Sverige i OS. Det var efter mycket om och men som det blev officiellt. Det har skrivits många spaltmeter i tidningarna om hennes vara eller icke vara i OS. SOK var tidigare ute och dementerade uppgifter om att Stina Nilsson blivit uttagen i truppen.

Till en början var det endast systrarna Öberg, Linn Persson och Anna Magnusson som hade blivit uttagna. Det var två platser vakanta och striden stod mellan Mona Brorsson, Johanna Skottheim och Stina Nilsson.

Det hela avgjordes i en stafett i världscupen. Alla tre var med i stafettlaget och kampen mellan dem gjorde att alla presterade på topp. Sverige kom överraskande tvåa. I slutändan var det Stina Nilsson och Mona Brorsson som fick chansen att åka till OS.

Vi hoppas att de kan hjälpa Sverige bärga hem några OS medaljer.

Stina Nilsson 2

Stina Nilsson Lön | Stina Nilsson Förmögenhet

Stina Nilssons övergång från längdskidor till skidskytte kan visa sig vara taktiskt smart i ett längre perspektiv ur ekonomisk synvinkel. Det är nog sämre till en början då Stina Nilsson var en framgångsrik längdskidåkare och ofta placerade sig högt i tävlingar vilket gav fina vinstpengar.

Men skidskytte är en mer lukrativ sport när det gäller tävlingspengar i världscupen. I båda sporterna ges prispengar ut för de 20 först placerade i varje lopp. Det är ungefär dubbelt så mycket i prispengar för varje motsvarande position i skidskytte gentemot längdskidor. Till exempel så ger en seger i skidskytte nära 200 000 kr men en seger i längdskidor endast lite över 100 000 kr.

Om Stina kan etablera sig i toppen i skidskytte de närmsta åren så kan det visa sig ha varit en fin ekonomisk affär.

Kolla in oddset på massvis med sporter på 888sport.

Stina Nilsson 3

Stina Nilsson Instagram | Stina Nilsson Twitter

Även om Stina Nilsson bara är i ett tidigt skede på sin skidskytte karriär så har hon redan en stor följarskara på instagram. Hon har redan gjort sig ett stort namn inom längdskidor och det är många som kommer att följa hennes övergång till skidskytte.

Hon delar med sig av massor av bilder från sitt privatliv och även träningsbilder från skidskyttet. Stina har över 158 tusen följare på instagram. Om du vill följa Stina Nilsson på Instagram så heter hon där @stinanilssoons

Stina Nilsson har tyvärr inget twitterkonto. 

Stina Nilsson 4

Stina Nilsson | FAQ  

Hur gammal är Stina Nilsson?

- Hon är född den 24 juni 1993.

Hur lång är Stina Nilsson?

- Hon är 174 cm lång.

Var bor Stina Nilsson?

- Hon har ett hus i Malung och en lägenhet i Östersund där hon spenderar mest tid pga träningen.

 

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 23:e Januari 2022