Sverige har haft många framstående tränare genom tiderna. Om man dock tittar på flest vunna allsvenska titlar så är det två utlänningar i topp. Roy Hodgson ligger etta med sina sju titlar med Halmstad och Malmö under 70- och 80-talet. Många av Sveriges nuvarande tränare blev influerade av Bob Houghton och Roy Hodgson. Både landslaget och många allsvenska klubbar spelar fortfarande med deras engelska spelstil med inslag som zonmarkering.

I dagens Allsvenskan är det mer variation i spelstilar än det varit de senaste decennierna. Det finns många tränare som använder sig av en trebackslinje till exempel. Sverige har tyvärr haft svårt att exportera sina bästa tränare utomlands. Trots det har det funnits svenska tränare som satt avtryck på omvärlden. Kolla in 888sports ranking av svenska fotbollstränare.

Topp 5 Fotbollstränare:

  1. Sven-Göran Eriksson
  2. Tommy Svensson
  3. Roger Gustafsson
  4. Pia Sundhage
  5. Lars Lagerbäck

5. Lars Lagerbäck

5

Lagerbäck fick gå den långa vägen för att ta sig upp till fotbollstoppen. Han har faktiskt aldrig haft några större jobb som klubblagstränare. 1990 fick han en tjänst på Svenska Fotbollförbundet som ansvarig för junior och ungdomslandslagen. Det var där han lärde känna Tommy Söderberg och när Tommy valdes till Sveriges förbundskapten blev Lars hans assisterande tränare.

Lagerbäck tog över som huvudtränare 2004 när Söderberg slutade och blev huvudansvarig för landslaget fram till 2009 när Lagerbäck valde att avgå efter att man missat att kvala in sig till VM 2010. Under Lagerbäcks tid som assisterande- och huvudtränare tog sig Sverige till fem raka mästerskap vilket är ett rekord. Det är en enorm bedrift för ett litet land som Sverige att vara så bra under en längre period.

Lagerbäcks största prestation som tränare är när han tog mininationen Island till sitt första mästerskap någonsin och därefter gick man hela vägen till en kvartsfinal under en magisk sommar 2016.

Lars använder sig allt som oftast av en rak 4-4-2 uppställning där man är otroligt kompakta i försvarsspelet. Denna strategi har varit som bäst när man varit "underdogs" i matcher. Det var inte alltid välspelat  men Lagerbäck gjorde det maximala med spelarmaterialet.

4. Pia Sundhage

4

Pia Sundhage är en av de största svenska damfotbollsspelarna genom tiderna. Hon hade en landslagskarriär med 71 gjorda mål på 146 A-landskamper. Hennes karriär som tränare är dock minst lika framgångsrik. Efter spelarkarriären blev hon assisterande tränare i den nybildade amerikanska ligan Women’s United Soccer Association. Därefter blev hon huvudtränare för Boston Breakers och vann ligan vilket ledde till att hon blev utvald till ligans bästa tränare.

År 2007 fick hon sitt drömjobb som USA:s förbundskapten. Under fyra framgångsrika år blev det två OS-guld och ett VM-silver. Pia valde sedan att flytta tillbaka till Sverige och fick jobbet som tränare för svenska damlandslaget. Hon tog de till ett EM-brons 2013 och ett OS-silver 2016. Pia är för närvarande tränare för det brasilianska damlandslaget.

3. Roger Gustafsson

Gustafsson var tränare för IFK Göteborg under 6 år på 90-talet. Det var nog sista gången ett svenskt lag hade något att säga till om på den stora europeiska scenen. Vi minns härliga matcher mot det stjärnspäckade AC Milan i Champions League. I allsvenskan blev det fem raka titlar.

3

Han valde att sluta som huvudtränare 1995 och återgick till att jobba med ungdomar i IFK Göteborg. Han är fortsatt aktiv inom klubben som chef för ungdomssatsningen. Han har troligen varit klubbens enskilt viktigaste person de senaste 35 åren och fortsätter vara det än idag.

Spana in allsvenskan odds här.

2. Tommy Svensson

2

Har man tagit Sverige till ett VM-brons under den moderna fotbollseran så förtjänar man en hög position på denna lista. Att med Sveriges resurser komma trea i världens största turnering är en bragd. De flesta svenskar minns tillbaka till sommaren 1994 med ett leende.

Sverige slog ut Rumänien efter ett gastkramande drama i kvartsfinalen. I semifinalen blev det en knapp förlust mot Brasilien som till slut vann hela turneringen. I bronsmatchen kördes Bulgarien över och Tommy Svensson kommer för alltid att vara inskriven i den svenska fotbollshistorien.

1. Sven-Göran Eriksson

1

Den allra mest välkände och meriterade svenska tränaren är Sven-Göran ”Svennis” Eriksson. När det gäller igenkänningsfaktorn globalt så är Svennis på en helt annan nivå gentemot de andra på denna lista. Hela 17 ligaklubbstitlar från Sverige, Portugal och Italien har Svennis vunnit. Han är en riktig fotbollsnomad och har varit tränare i Sverige, Portugal, Italien, England, Mexiko, Elfenbenskusten, Kina och Filippinerna.

Bland alla hans framgångar sticker scudetton med Lazio ut. Serie A som då var världens bästa liga och hade ett flertal andra lag som var mer favorittippade än Lazio. Det fanns ett Inter med Ronaldo, Juve med Zidane, Milan med Shevchenko, Roma med Totti samt ett Fiorentina med Batistuta. Den listan kan göras ännu längre, alla stora spelare på den tiden fanns i Serie A. Det gör Erikssons bedrift ännu större och han är Sveriges bästa tränare genom tiderna.

Här hittar du betting för alla världens stora ligor inklusive Serie A.

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 24:e December 2020