Tennis är inte lika populärt i Sverige som det en gång var. Detta har att göra med att Sverige slutat producera världsspelare inom tennisen. Den senaste spelaren som var med och kämpade mot de bästa i världen var Robin Söderling som tog sig till två Franska Öppna finaler. Tyvärr satte skadorna stopp för hans karriär. I nuläget finns det ingen som är i närheten av de bästa. 

Men genom åren har vi haft en mängd spelare som varit bland de bästa. Ett par spelare som till och med skulle platsa på en lista om världens bästa spelare genom tiderna. Sverige har en fin tradition när det gäller att uppfostra tennisspelare av högsta klass. I den här artikeln rankar vi Sveriges bästa tennisspelare genom tiderna. Häng med och spana in rankingen.

 

Sveriges Bästa Tennisspelare:

  1. Björn Borg
  2. Mats Wilander
  3. Stefan Edberg
  4. Jonas Björkman

4. Jonas Björkman

Jonas

Jonas Björkman slog igenom i mitten på 90-talet när Sverige inte längre var en stormakt inom tennisen. Det hade varit några år utan svenskdeltagande i slutet på de stora turneringarna. Björkman återupprättade intresset för tennis i Sverige. Med sina insatser på tennisbana lyckade han som bäst bli fjärderankad i världen som singelspelare. Tyvärr blev det aldrig någon Grand Slam-titel i singel.

Men det var annorlunda i dubbelspel. Där var Jonas rankad som etta i världen och han vann totalt nio Grand Slam-titlar i dubbel. Han lyckades vinna de i par med många olika spelare och i alla fyra Grand Slam. 

Han valde att lägga racketen på hyllan 2008 som 36-åring efter en lång och framgångsrik karriär. Efter karriären har han varit tränare för tennisspelaren Andy Murray. Vi har även fått se honom i tv-programmet "Let's dance" där Björkman bjudit på sig själv. 

Här kan du ta en titt på våra tennis odds.

3. Stefan Edberg

Stefan

Stefan Edberg var en supertalang redan från början. Han slog igenom med dunder och brak redan som junior. Han vann en äkta Grand Slam på juniortouren, där han vann alla de fyra största tävlingarna under samma år. Tyvärr överskuggades det året av en tråkig händelse. En okontrollerad serve från Stefan Edberg råkade träffa en linjedomare som föll bakåt i sin stol och föll till betonggolvet. Linjedomaren dog av smällen mot huvudet. Edberg visade på mental styrka när han tog sig vidare från denna händelse och lyckades vinna turneringen.

Stefan var en serve- och volleyspelare ut i fingerspetsarna. Ibland kändes det som att han var framme vid nät innan han hunnit serva. Han var rankad som topp tio i världen under tio år i sträck och jämnheten i hans spel var en av hans starkaste egenskaper.

Totalt vann han sex Grand Slam-titlar i singel och tre i dubbel. Han är den ende tillsammans med McEnroe som varit världsetta både som singel- och dubbelspelare. Under Edbergs glansdagar var Sverige en stormakt inom tennis. Man tog sig till sju Davis-Cup finaler och vann fyra av dem. Edberg är ihågkommen av många och ses som en av tidernas bästa spelare i tennis.

2. Mats Wilander

Mats

Wilander var en annan svensk som hade en viktig del i Sveriges dominans på 80-talet tillsammans med Stefan Edberg. Wilander var med och vann tre Davis Cup-titlar med det fantastiska lag Sverige hade på den tiden. Mats vann sju Grand Slam-titlar som singelspelare.

Wilander var som bäst när han fick spela med grus som underlag. Han tog sina flesta segrar på gruset, men han har även vunnit i både US Open och Australian Open. Under 1988 och 1989 var han rankad som världsetta under 20 veckor.

I mitten på 90-talet, i slutet på hans karriär testade han tyvärr positivt i ett drogtest för kokain. Det ledde till en tre månaders avstängning, och gjorde att Mats senare valde att avsluta karriären efter ett misslyckat comeback försök. Även om han slutade på ett negativt sätt kommer han ändå kommas ihåg som en av Sveriges och världens bästa tennisspelare någonsin.

Efter karriären har Mats briljerat som expertkommentator under många år för eurosport. Med hans entusiasm och förståelse för spelet så har man kunnat njuta av hans resonemang i tv-rutan.

1. Björn Borg

BB

Det var väl aldrig någon diskussion om vem som är Sveriges bästa tennisspelare någonsin. Björn Borg blev snabbt en tonårsidol när han slog igenom i mitten på 70-talet. Med hans otroliga spel och popularitet hjälpte han till att introducera tennisen till de stora massorna. Vid millennieskiftet utsågs han även till 1900-talets bästa svenska idrottare före många andra legendarer.

Han slog igenom redan som 17-åring när han tog plats i Sveriges Davis Cup-lag. Det var ett omdiskuterat beslut att ta med en oprövad ung spelare. Men det var inte många som klagade efter att ha sett Björn spela. Totalt blev det 11 vunna Grand Slam titlar i hans väldigt korta karriär. Det blev sex segrar i Franska Öppna och fem raka segrar på Wimbledons gräs. 

På tennisplanen berömdes han för sin otroliga mentala styrka och han kallades för "Ice-man" för sin kyla i skarpa lägen. Spelmässigt brukade Björn spela hårda baslinjeslag med topspin för att pressa tillbaka motståndarna.

Björn Borg valde att avsluta karriären redan som 26-åring, då han inte kände sig bekväm med det offentliga livet och berömmelsen. Han slutade på topp, och hade han inte slutat så hade det säkerligen blivit många fler turneringsvinster. 

Här kan du spana in betting odds.

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 19:e Januari 2021