Genom åren har vi svenskar haft nöjet att se massvis med svenska idrottare som excellerat i sina sporter. Allt ifrån fotboll, ishockey till skidor och curling. Följarskaran är dock inte lika stor i alla sporter. Att vara framgångsrik i curling fyller inte på bankkontot nämnvärt. Det är mycket mer pengar i omlopp i sporter som fotboll, ishockey och golf. Mer supportrar lockar fler sponsorer och tävlingsarrangörer är villiga att betala mer i prispengar.

 

I denna artikel undersöker vi vilka idrottare som är rikast i Sverige. Både aktiva och inaktiva idrottare kan vara med på listan.

Zlatan

Ibra

Zlatan är som vi alla vet Sveriges i särklass bästa fotbollsspelare genom tiderna. Han har spelat i fyra av dem fem största ligorna, några av klubbarna han har spelat för är Juventus, Inter, Barcelona, Milan, Paris Saint-Germain och Manchester United. Han har vunnit ett flertal skytteligor och han är Sveriges bäste målskytt genom tiderna, för att nämna några av hans prestationer. En biprodukt av detta har ju varit att Zlatan tjänat enorma pengar. Under 2020 beräknades hans förmögenhet ligga på hisnande 1,4 miljarder kronor!

Fotboll är världens mest följda sport och människor i alla hörn runt om i världen följer varje steg som de bästa fotbollsspelarna tar. Detta leder till att många företag vill vara förknippade med fotbollsspelare för att nå ut till kunder. Zlatan och hans team har haft en speciell strategi där han ställt upp i marknadsföringen och tagit betalt i andelar av bolag istället för att få betalt direkt. Zlatan har haft samarbeten med företag som Volvo, Samsung, Visa och Nike.

Med Volvo gjorde han reklamfilmen "Made by Sweden" som hade mer än en miljon visningar på bara ett dygn. Volvo hade rekordhöga försäljningar efter den videon. På senare år har han även involverat sig inom sportvärlden och han äger en majoritet av PadelZenter och kontrollerar drygt hälften av Hammarbys röster. Zlatans varumärke är otroligt eftertraktat och Zlatan kommer fortsätta tjäna enorma summor även efter fotbollskarriären.

Spana in odds fotboll här.

Björn Borg

Borg

Den största svenska tennisspelaren genom tiderna slog igenom som en yngling i mitten av 1970-talet. Björn Borg blev snabbt en idol för många och han lyckades med att vinna Wimbledon titeln fem raka år. Sammanlagt vann han helt osannolika elva Grand Slam titlar i Wimbledon och Franska Öppna. 1983 chockade Björn Borg världen när han som 26-åring valde att avsluta karriären efter bara 10 år som proffs.

Björn Borgs popularitet var något nytt inom tennisen och hjälpte sporten att bli större och generera större intäkter. De pengar Björn tjänade som tennisspelare är dock ljusår ifrån vad spelare som Rafael Nadal och Novak Djokovic tjänar på sin tennis idag. Totalt spelade han in 26 miljoner kronor från tennisen vilket skulle anses som kaffepengar hos dagens tennisstjärnor. 

Borg har tjänat in den största delen av sin förmögenhet efter tenniskarriärens slut. Hans långa hår och coolhet på tennisplanen gjorde att han var omtyckt och känd över hela världen. Detta bidrog till stora inkomster vid sidan av planen. Han valde att sälja rättigheterna för sitt namn till ett modeföretag. Han fick sammanlagt 450 miljoner kronor i den affärsuppgörelsen. 

Det har inte bara varit lyckade affärer för Björn Borg som gjort att han hamnat i kvällspressen. Det har varit skriverier om skattefiffel och stämningar som skickats in från tidigare affärspartners. Men folkets kärlek till Björn Borg har aldrig vacklat.

Här hittar du intressanta sportsbet.

Annika Sörenstam

Söre

Annika Sörenstam betraktas som en av tidernas bästa golfare. Efter bara sitt tredje år som professionell lyckades hon vinna sin första major, US Women’s Open. Totalt blev det tio vunna majors. Utöver det var det nästan oändligt många andra tävlingar hon vann. Här hemma i Sverige belönades hon med Jerringpriset både 1995 och 2003.

Under sin karriär som golfspelare kammade hon hem osannolikt mycket pengar. Hon tjänade mer än 22 miljoner dollar på sin golfkarriär. Även efter karriären har hon varit framgångsrik ekonomiskt. Hennes förmögenhet uppskattas vara 40 miljoner dollar. 

Efter sin golfkarriär sadlade hon om till entreprenör. Hon startade varumärket ANNIKA där hon kombinerar affärer inom golf och fitness samt diverse välgörenhetsprojekt. Hon styr företaget tillsammans med sin man Mike McGee. Hon har även jobbat som golfarkitekt. Hon har designat golfbanor på många platser runt om i världen.


När Sörenstam slutade spela var hon inte bara Sveriges bästa golfare någonsin, utan välkänd i stora delar av världen som en av de bästa som damgolfen någonsin fått skåda.  

Peter Forsberg

Foppa

Forsberg är en av Sveriges bästa ishockeyspelare genom tiderna. Tyvärr drogs han med skador under stora delar av sin karriär. Ändå lyckades han bli en otroligt framgångsrik spelare. Han spelade i världens största och mest penningstinna hockeyliga på andra sidan Atlanten, i NHL. "Foppa" var ofta den mest sevärde spelaren på plan med sin underbara teknik och spelförståelse.

Under sina tolv säsonger i NHL tjänade han över 77 miljoner dollar i lön. Hade han inte tvingats lägga av i förtid hade det blivit mycket mer. Det talas ofta om att idrottare tjänar alldeles för mycket men Forsberg förtjänar allt han fick med tanke på det slit han stod för på isen samt den glädje han skänkte till supportrar runt om i världen. 

Efter ishockeykarriären har Forsberg varit inblandad i många olika affärer. Hans företag Forspro var de som importerade skoföretaget Crocs Caymansko till Sverige. Denna sko kallas nu i Sverige för "Foppatofflor". Han har även varit otroligt framgångsrik i fastighetsbranschen. Peter Forsberg har en uppskattad förmögenhet på 54 miljoner dollar.

Jesper Parnevik

Jeppe

Jesper Parnevik är en tidigare professionell golfspelare. Som aktiv på golftouren hade han 5 vinster på PGA touren. Han var känd för att vara väldigt modemedveten och kännetecknades av att ha sin keps vinklad uppåt som Will Smith i Fresh Prince of Bel-Air. Under sin karriär tjänade han ihop nästan 15 miljoner dollar i turneringsvinster.

Nuförtiden kan man se Parnevik i TV3-programmet "Parneviks". Vi har fått följa Familjen Parnevik i deras vardagliga liv i USA från tv-soffan. Programmet har katapulterat hans döttrars karriärer i både musik och podcast världen.

Jesper Parnevik har även haft en roll i filmen "Who's Your Caddy". Hans uppskattade förmögenhet ligger på 25 miljoner dollar.

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 27:e December 2020