Att spela på trav är en otroligt populär spelform i Sverige. Det finns en enorm tradition och historik när det gäller trav i Sverige. I Stockholm hittar vi Nordens största travbana som heter Solvalla. Det invigdes 1927 och börjar närma sig sitt 100-års jubileum. På Solvalla körs Elitloppet varje år som är en av världens största travtävlingar.

Travbanan rymmer 35 000 åskådare och där finns även kontoret för Aktiebolaget Trav&Galopp mer känt som ATG.

Det är just ATG som erbjuder V64 spelformen och man har gjort det sedan 1999. V64 ersatte det gamla spelet V54 som många spelare var missnöjda med. V64 designades som en hybrid mellan V54 och det populära V75.

De flesta som spelade gamla V54 var inte nöjda med radpriserna. ATG löste detta problem med att halvera radpriserna på V64. Priset sjönk från 2 kronor till en krona per rad. Redan innan V64 sjösattes förväntade sig de flesta att den nya spelformen skulle bli en succé. 

Det fick dem rätt i, då V64 blev en framgångssaga. Under åren har spelet haft sina upp och nedgångar men nya smarta tillägg till spelet har hållit V64 fräscht. Det senaste tillägget kom 2016 då V64 Grand Slam lanserades. Detta garanterar en ensam vinnare på sex rätt åtminstone 10 miljoner kronor.

För livebetting besök vår hemsida.

Innehållsförteckning

V64 debuterade den 3:e Mars 1999 på travbanan i Solvalla som ligger utanför Bromma i Stockholm. Det har växt ut till ett av de största spelen när det gäller trav i Sverige.

I den här artikeln går vi igenom hur man spelar V64. Vi bjuder även på tips och förslag. Därutöver har vi information om hur man bäst kan följa spänningen på V64.

Vi önskar er en trevlig läsning.

V64 idag | Hur spelar man V64

Grundidén med spelet är att tippa rätt vinnare i sex lopp och vinstpengar delas ut till spelare som tippat fyra, fem eller sex rätt. I varje lopp har man möjligheten att tippa på allt från en häst till alla hästar som vinnare. Men för varje häst man tippar så blir priset på kupongen högre.

Tippar man på en häst eller rad per lopp så blir det sammanlagt 6 kronor. Matematiken är att man multiplicerar antalet hästar man har tippat i varje lopp med varann för att få hela systemkostnaden. Väljer man till exempel 2 hästar i varje lopp blir kostnaden 2*2*2*2*2*2 = 64 kr.

Som tidigare nämnt så fördelas prispoolen mellan de som har sex, fem och fyra rätt. Prispotten fördelas på följande sätt:

  • 40% till de på 6 rätt.
  • 20% till de på 5 rätt.
  • 40% till de på 4 rätt.

Om ingen spelare lyckas sätta 6 rätt eller om vinsten per spelare understiger 7 kronor lägger ATG pengarna till nästa V64-omgångs jackpot. Detta betyder att V64 har en progressiv jackpott. Om föregående tävlingars prispotter ackumuleras så kan det bli en enorm vinst.

Den största vinsten kom 2005 när en person vann över 11.6 miljoner kronor med en insats på 192 kronor. Den kupongen lämnades in i Växjö. 

V64 tips

Vinsternas storlek i V64 varierar mycket från gång till gång. När favorittippade hästar vinner delar många spelare på potten, vilket ger en lägre utdelning. När oväntade vinnare springer in förstaplatsen är det färre spelare, som delar på potten och då blir summorna också högre.

Eftersom många spelar på just favoriter, tenderar de att bli övertippade (eller när det handlar om odds: att de droppar) och då dyker istället oftast värde upp på de skrällbetonade alternativen.

Har man bra koll på deltagarna i loppet så kanske man kan hitta en och annan skräll som kan ge de stora vinsterna.

Man ska dock påminna sig om att spela en favorit i sig inte behöver vara ett dumt val – men att aktivt bara klicka i favoriter och undvika skrällarna är det. Åtminstone i det långa loppet, för den som vill maximera sina vinster.

Spana in odds fotboll här.

V64 förslag

V64-tävlingar körs på måndag, tisdag, torsdag, fredag och söndag varje vecka på travbanor runt om i Sverige och även de norska travbanorna Övrevoll och Jarlsberg står ibland som värd för V64-loppen

Att spela på trav är inte som bingolotto eller trisslotter. Det är inte ett spel som belönar den tursamme. Det gäller att vara påläst och ha koll på tidigare tävlingar och vilken form hästarna är i för stunden.

Även väderförhållanden spelar stor roll för att hästarna är olika bra på olika underlag. Även storlekarna på travbanorna kan spela roll. I Sverige är de flesta banorna 1000 meter men det finns ett par undantag.

Det finns många hemsidor som erbjuder förslag och tips om loppen. Sidor som rekatochklart och travstugan kan hjälpa dig på "traven". Det kan fungera som en "crash course" för dig om vad som är viktigt att tänka på när man ska betta på hästar.

V64 resultat

För att spela på V64 kan du lämna in en fysisk spelkupong hos ett ATG-ombud eller på travbanan där loppen körs. Man kan också skapa ett konto på ATG:s hemsida och fylla i en digital spelkupong.

Du kan också välja att spela en Harry Boy. Istället för att välja hästarna själv låter du då Harry Boy välja ut dem åt dig – eller så gör du några av valen själv och låter Harry Boy fylla på hästar i resterande lopp. 

 

*Credit for the main photo belongs to Kamil Zihnioglu/ AP Photo*