Trav är en av de mest folkkära sporterna i Sverige. Bland folket så är det otroligt populärt att spela på trav. Intresset för trav är enormt och det är en miljardindustri.

Ett av spelen på trav är V86 som erbjuds av Aktiebolaget Trav&Galopp mer känt som ATG. Det är en nyare variant av de mer populära spelen V64 och V75.

V86 hade premiär den 30 november 2011 på Solvalla. Totalt är det fyra banor som travtävlingen anordnas på. Banorna är Solvalla, Åby, Jägersro och Bergsåker.

När V86-tävlingarna delas mellan två banor kallas det för V86 Xpress. Tävlingarna går på onsdagar och loppen går på Solvalla och en av de tre andra banorna.

V86 går ut på att tippa rätt vinnare i åtta lopp och vinstpotten fördelas på åtta, sju eller sex rätt. Omsättningen uppgår till cirka 18-20 miljoner kronor i veckan, varav 65 % går tillbaka till spelarna.

Tidigare hade ATG monopol på travsporten i Sverige men i och med införandet av den nya spellagen så har även andra aktörer möjlighet att erbjuda spel. Till exempel kan du spana in 888sports trav odds.

Innehållsförteckning

V86 är ett spel som kommit för att stanna. I år firar spelet 10 år och det är en av Sveriges mest populära travspel.

I den här artikeln går vi igenom hur man spelar V86. Vi bjuder även på tips och förslag. Därutöver har vi information om hur man bäst kan följa spänningen på V86.

V86 idag | Hur spelar man V86

Grundidén med spelet är att tippa rätt vinnare i åtta lopp och vinster delas ut till spelare som tippat sex, sju eller åtta rätt. I varje lopp har man möjligheten att tippa på allt från en häst till alla hästar som vinnare. Men för varje häst man tippar så blir priset på kupongen högre.

Tippar man på en häst eller rad per lopp så blir det sammanlagt 8 rader. För varje extra häst som väljs så blir det en extra rad. Matematiken är att man multiplicerar antalet hästar man har tippat i varje lopp med varann för att få hela systemkostnaden.

Väljer man till exempel 1 häst i två lopp, 2 hästar i fyra lopp och 3 hästar i två lopp blir radantalet 1*1*2*2*2*2*3*3 = 144 rader. Då radpriset är 0,25 kr så blir kostnaden 0,25*144 = 36 kr.

Som tidigare nämnt så fördelas prispoolen mellan de som har åtta, sju och sex rätt. Prispotten fördelas på följande sätt:

  • 40% till de på 8 rätt.
  • 20% till de på 7 rätt.
  • 40% till de på 6 rätt.

Om ingen spelare lyckas sätta 8 rätt eller om väldigt många får sex eller sju rätt med utdelning mindre än 15 kr lägger ATG pengarna i nästa V86-omgångs jackpot. Detta betyder att V86 har en progressiv jackpott. Om föregående tävlingars prispotter ackumuleras så kan det bli en enorm vinst.

Den största vinsten kom 2016 när en person vann över 22.6 miljoner kronor med en insats på endast 220 kronor. Den kupongen lämnades in i Skåne. 

V86 tips

Den billigaste kupongen fås ifall man spikar kupongen. Detta betyder att man endast spelar på en vinnande häst i varje lopp. Det ger en kupong på endast 2 kronor men det är nästintill omöjligt att få in den. Det mest populära tillvägagångsättet är att man spelar på ett par vinnare per lopp för att gardera sig.

Det gäller dock att inte göra för många vinnarval, för det kan lätt bli ganska dyrt.

Har man bra koll på deltagarna i loppet så kanske man kan hitta en och annan skräll som kan ge de stora vinsterna.

Man ska dock påminna sig om att spela en favorit i sig inte behöver vara ett dumt val – men att aktivt bara klicka i favoriter och undvika skrällarna är det. Åtminstone i det långa loppet, för den som vill maximera sina vinster.

Spana in live odds på många olika sporter här.

V86 förslag

Att spela på trav är inte som bingolotto eller trisslotter. Det är inte ett spel som belönar den tursamme. Det gäller att vara påläst och ha koll på tidigare tävlingar och vilken form hästarna är i för stunden.

Även väderförhållanden spelar stor roll för att hästarna är olika bra på olika underlag. Även storlekarna på travbanorna kan spela roll. I Sverige är de flesta banorna 1000 meter men det finns ett par undantag.

Skulle du behöva hjälp och tips så kan du hitta många sidor online som erbjuder analyser och speltips från olika experter. Detta kan vara ett bra första steg om du vill sätta dig in i tankesättet och för att verifiera dina egna analyser.

Du kan också välja att spela en Harry Boy. Istället för att välja hästarna själv låter du då Harry Boy välja ut dem åt dig – eller så gör du några av valen själv och låter Harry Boy fylla på hästar i resterande lopp. 

V86 resultat

För att spela på V86 kan du lämna in en fysisk spelkupong hos ett ATG-ombud eller på travbanan där loppen körs. Man kan också skapa ett konto på ATG:s hemsida och fylla i en digital spelkupong.

Du kan följa resultaten online på ATGs hemsida men det finns även en hel andra sidor att tillgå.

 

*Credit for the main photo belongs to Remy de la Mauviniere/ AP Photo*