Zlatan är tillbaka i fotbollens centrum och han är fortfarande en av de bästa. Sveriges största idrottare genom tiderna tog beslutet att varva ner på andra sidan Atlanten i soliga Kalifornien. Han hade precis återhämtat sig från en allvarlig knäskada vid 36-års ålder och kände att tiden hade kommit för att lämna den allra största fotbollsscenen. Efter två års spel i MLS, en liga där Zlatan var totalt överlägsen är han nu tillbaka i fotbollens finrum igen. 

Han är tillbaka i Milan och spelar som att han aldrig var borta. Kanske får vi också se Zlatan i landslaget igen.

Zlatan Tillbaka i Fotbollens Finrum:

Zlatan Återkomst i Landslaget

Nu börjar det närma sig en comeback för Zlatan i landslaget. Fotbolldirekt rapporterar att Zlatan kommer tas ut till nästa landslagssamling. Zlatan är skadad just nu men borde vara tillbaka tills landslagssamlingen. Den 16:e Mars kommer truppen tillkännages och då kommer vi få svar på om rapporterna stämmer. Mycket talar för att Zlatan gör en comeback i landslaget.

På en gång höjs förväntningarna på Sverige i EM. Med Zlatan i laget kan Sverige nå högre nivåer. Det finns ett bra grundspel i Janne Anderssons lag. Med Zlatan får man pricken över i:et.

Zlatan Tillbaka i Milan | Zlatan Comeback Milan

Det fanns många belackare och kritiker när Zlatan valde att vända tillbaka till forna storklubben Milan under förra årets januarifönster. Efter ett år i Milan finns det nog inte många tvivlare kvar. Zlatan har propellerat Milan till en förstaplats i Serie A och är själv högt upp i skytteligan trots att han missat många matcher den här säsongen. Det är inte bara på plan som Zlatan presterar utan han har lyft hela klubben.

Med Zlatans enorma erfarenheter inom fotbollen med spel i fyra av de fem största ligorna i världen sitter han på överväldigande kunskap som är guld värd för många av Milans nya talanger. Zlatan fungerar som en pappa för talanger som Theo Hernandez, Rafael Leao och Ismael Bennacer. Samtidigt ser de unga spelarna vilken inställning han har på träningarna fast han har vunnit så mycket och detta hjälper deras utveckling. 

Han har även fått igång spelare som Calhanoglu och Rebic, spelare som verkade vara helt under isen i Milan. De kom som stora stjärnor från Bundesliga men lyckades inte göra något avtryck i Serie A. När Zlatan kom till klubben sattes den stora pressen på honom och dessa spelare kunde slappna av med mindre publicitet. Zlatans betydelse för Milan är så mycket mer än bara mål eller assist.

Milan går riktigt bra nu och kanske blir det Champions League fotboll för Zlatan nästa år. Spana in odds champions league här.

Zlatan Bråk i Landslaget

Under förra året släppte journalisten Olof Lundh en ganska tveksam bok med namnet "Landslaget enligt Lundh". I den skriver han att Zlatan under sin tid i landslaget brutit ner ett par av sina landslagskollegor mentalt. Lundh har intervjuat några från landslaget från den tiden som tyckte att det Zlatan gjorde kunde liknas vid vuxenmobbning.

Det kommer alltid vara mycket skriverier kring en stor idrottsprofil som Zlatan, men detta kändes redan vid boksläppet som att Lundh försökte smutsa ner Zlatans namn med påhittade eller överdrivna historier. Nu i efterhand vet vi att anklagelserna inte var sanna.

Många landslagsspelare som var med under den tiden har berättat vad som egentligen hände och man gjorde det inte anonymt. Den stora incidenten som det skrivs om i Lundhs bok är att Zlatan ska ha skällt ut Rasmus Elm under halvtidspaus i en match. Mikael Lustig som var där berättar att det inte var något särskilt och att Rasmus till och med argumenterade emot Zlatan.

Det var en vanlig meningsskiljaktighet mellan två starka personligheter som såg en sak på vitt skilda sätt, säger Lustig. Många andra från landslagsledningen och spelargruppen har också dementerat Lundhs uppgifter och boken får ses som ett försök att svärta ner Zlatans rykte.

Zlatan är en vinnare ut i fingertopparna och visst kommer han ha dispyter med lagkamrater, detta är något som händer i varje match i alla sporter på den högsta nivån. Blir det inte lite bråk då och då när det går sämre så är det spelare som är nöjda med att förlora.

Zlatan Tillbaka i Landslaget | Zlatan Comeback Landslaget

I och med Zlatans fina insatser i Milan har snacket kring Zlatans medverkan i landslaget tagit fart igen. Zlatan valde att avsluta landslagskarriären efter att Sverige åkte ur EM 2016. Det har varit mycket snack om Zlatans comeback i landslaget ända sedan han slutade men efter Zlatans senaste uttalande om att han vill tillbaka till landslaget känns det mer troligt än någonsin.

Tidigare hintade Zlatan om en comeback till VM 2018 men det var ett PR-trick. Den här gången känns det som att han genuint vill komma tillbaka till landslaget och bidra. Zlatan har inte spelat i landslaget sedan Janne Andersson tog över och vissa kommentarer som Zlatan har haft om honom var ganska brutala. Det var anklagelser som tog hårt på Janne Andersson.

Efter Zlatans uttalande har Janne Andersson faktiskt varit över till Italien för att träffa Zlatan och de talade ut om det som hänt tidigare och man har kunnat lägga det bakom sig. Janne Andersson ville inte uttala sig om Zlatan skulle komma tillbaks till landslaget men sa att de hade haft ett konstruktivt och givande samtal. Sannolikheten att Zlatan kommer tillbaka till landslaget har ökat efter det samtalet!  

Zlatan till EM

Förra årets Europamästerskap i fotboll har ju skjutits upp till denna sommar på grund av den globala pandemin, Detta har öppnat upp för en återkomst för Zlatan i landslaget i tid till mästerskapet. Sverige har ju redan lyckats kvala sig in till huvudturneringen och Janne Andersson har verkligen byggt ett bra lag.

En åsikt som många har är när det gäller Zlatans vara eller icke vara i landslaget är att Zlatan tar för mycket plats och att han kommer rubba gruppdynamiken i landslaget. Tidigare legenden Ralf Edström är en av dem som inte vill ha Zlatan tillbaka i landslaget enligt de nämnda anledningarna. 

Man måste ju säga att det här är ofattbara åsikter. Hur kan man inte vilja ha Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna i landslaget. Zlatan fyller 40 år efter sommaren men är fortfarande obestridligt Sveriges bästa fotbollsspelare. Ingen annan spelare kommer i närheten av honom. Sverige ska vara glada att man har en sån här spelare att tillgå. Om det var möjligt att värva landslagsspelare tror jag inte ett enda land i EM hade tvekat om de erbjudits Zlatan.

Sverige har ett kollektivt bra spelande lag just nu. Detta kommer dock inte ta de långt i slutspelet. Man kanske spelar bra men när man möter de stora nationerna måste man ha en spelare som Zlatan. Med Zlatan i laget kan Sverige drömma om ett EM-guld. Vilken avslutning det hade varit, ifall Zlatan leder Sverige hela vägen i mästerskapet.

Här kan du hitta odds fotboll

*Credit for the main photo belongs to Adam Butler/ AP Photo* 

 

FÖRST PUBLICERAD: 6:e Februari 2020